LGTBI+

Els homosexuals guanyen més? Un informe desmunta l'estereotip

Les famílies LGTBI+ ingressen quasi un 20% menys que la mitjana espanyola

2 min
Orgull LGTBIQ+

BarcelonaQui ho diu, que els homosexuals tenen més diners? El primer informe de la situació socioeconòmica del col·lectiu, fet per la Federació Estatal LGTBI+ (FELGTBI+), assenyala el contrari. Les famílies LGTBI+ ingressen un 18,69% menys que la mitjana de famílies espanyoles. Enfront dels 32.316 euros anuals que cobra una família de mitjana, les famílies LGTBI+ ingressen 26.076 euros.

El secretari d'organització de la FELGTBI+, Ignacio Paredero, explica que "lluny de l'estereotip que les persones LGTBI+ són econòmicament benestants, les famílies LGTBI+ són, de mitjana, més pobres". L'informe apunta l'abandonament de la llar per expulsió i la inestabilitat com les possibles causes d'aquesta diferència. També diu que els membres del col·lectiu LGTBI+ són menys sovint treballadors assalariats (72,5%) que la resta de la població (85,6%). La FELGTBI+ conclou que hi ha un 7,4% més d'autònoms entre el col·lectiu que en el global de la població. Paredero atribueix aquest fet a "dificultats més grans per trobar feina i visibilitzar-se en l'àmbit empresarial".

Segons el CIS, entre el 7% i el 8% de la població a Espanya és LGTBI+. La presidenta de l'entitat, Uge Sangil, ha reivindicat durant la presentació de l'informe aquest dimecres la "necessitat prioritària" d'incloure la perspectiva LGTBI+ en la normativa laboral. En aquest sentit, Sangil ha explicat que la FELGTBI+ ha demanat una reunió amb la ministra de Treball, Yolanda Díaz, perquè abordi la qüestió. "De totes maneres, encara que la llei és una eina imprescindible —ha dit Sangil— demanem a les empreses que combatin l'odi als seus espais laborals".

Els joves "surten abans de l'armari"

L'informe també reflecteix una millora dels drets socials del col·lectiu en els darrers anys, segons Paredero, perquè ara "la població jove surt molt abans de l'armari". Les dades obtingudes d'entrevistar 800 persones revelen diferències molt notòries, segons l'edat, respecte qui s'identifica o no amb el col·lectiu LGTBI+. Entre els 18 i els 24 anys, un 19,3% de la població s'identifica com a bisexual, gai, lesbiana, no binària, asexual o trans (o més d'una d'aquestes opcions). Entre els 25 i 34 anys, la dada disminueix fins al 13,5% i entre els 55 i 64 anys, tot just arriba al 2,7%. A partir de llavors, repunta, i a partir dels 65 anys, més gent es declara LGTBI+ (per sobre del 4% de la població).

stats