Un hospital de Logronyo va intercanviar dos nadons per error fa 19 anys

Una de les joves afectades demana tres milions de compensació al govern de la Rioja

Ara
2 min
Imatge de les proves que es realitzen als nadons en una fotografia d'arxiu.

BarcelonaUna noia de 19 anys de la Rioja ha denunciat haver sigut víctima d'un intercanvi de nadons per error a l'hospital on va néixer a Logronyo. L'afectada, que ha demandat el govern autonòmic i reclama tres milions d'euros de compensació, va anar a parar a una família que no era la seva biològica, un "error humà" que ha reconegut la conselleria de Salut de la Rioja, que insisteix que un cas així no es podria tornar a produir ara mateix amb la millora dels sistemes d'identificació.

El cas d'aquesta jove arrenca l'any 2002 a l’Hospital San Millán, que ja no existeix. La demandant i una altra nena van néixer amb només cinc hores de diferència i les dues van necessitar passar per la incubadora. Per una confusió al centre hospitalari, segons ha determinat la investigació, les noies van ser intercanviades i entregades als pares equivocats.

La història, però, no va destapar-se fins al 2017, quan la demandant tenia 15 anys i l’àvia que l’ha criada va interposar una demanda d’aliments al pare. En aquest procediment es va descobrir, mitjançant una prova d’ADN, que l'home no era el pare biològic. Més tard es va fer la prova també amb la mare i van obtenir els mateixos resultats.

Arran d’això, es va fer públic que el grup sanguini que tenia assignat a la història clínica era erroni. La jove va poder demanar la identificació a la Inspecció Mèdica de la conselleria de Salut de la Rioja, que va treballar per esbrinar què podia haver passat. La investigació va acabar reduint les opcions a un intercanvi amb la nena que va néixer amb cinc hores de diferència, una jove que també tenia el grup sanguini canviat i a qui, a més, es va detectar una anomalia en el seguiment del pes, que no quadrava.

Ara mateix el procediment judicial està parat, a l’espera d’un nou informe genètic que va demanar la jutge i que gairebé nou mesos després encara no ha arribat. Això bloqueja la reclamació administrativa de responsabilitat patrimonial per danys morals pels quals la dona demana tres milions d’euros, mentre que Salut n’ofereix 215.000. La demanda no és penal, perquè considera que la negligència no ha sigut voluntària.

Tot i això, l’advocat de la jove, José Saez-Morga, subratlla que els danys causats són “incommensurables, continuats i de per vida” perquè “aquesta persona no s’alliberarà mai de l’estigma de la confusió”. La demanda té l’objectiu, afegeix, d’“enfortir la seva personalitat econòmica” de manera que “tingui un futur assegurat” encara que el que va passar no sigui “reparable”. A tot això s’hi afegeix el fet que la noia no podrà conèixer la seva mare biològica, que va morir l’any 2018.

La consellera de Salut de la Rioja, Sara Alba, ha recalcat que es pot “garantir” que no es tornarà a produir un fet similar perquè els sistemes d'identificació actuals han millorat respecte als de fa dues dècades, quan “no estaven tan informatitzats com ara".

stats