L'Hospitalet

Julia Portal, una presidenta de la generació Z per al barri més dens d'Europa

Als 22 anys s'estrena com a cap de la junta de l'associació de veïns de la Florida amb el compromís d'obrir l'entitat als joves i disposar d'un segon CAP

3 min
Julia Portal posant davant dels murals dels blocs de la Florida, un lloc que diu que li agrada particularment

L'Hospitalet de LlogregatJulia Portal acaba de fer els 22 anys estrenant-se en la presidència de l’Associació de Veïns i Veïnes (AViV) de la Florida de l’Hospitalet, el barri europeu amb més densitat de població: 30.250 residents en un trosset de 0,38 quilòmetres quadrats. La seva joventut destaca en un teixit associatiu que envelleix sense haver captat les generacions més joves, atretes per lluites més globals. Per això, la presència de Portal és vista com una esperança que, malgrat tot, hi ha relleu. Portal s’ha criat en una família vinculada a l’associacionisme de quilòmetre zero a Can Viladet, a la veïna Esplugues, i amb una mare activista lligada al projecte Des dels Blocs, que dona nom i valor a un complex d’edificacions amb pisos petits, alçats quan als barris d'immigrants espanyols se’ls anomenava polígons.

Aquí va aterrar Portal quan es va independitzar. Durant els mesos de confinament va ser una de les impulsores de la xarxa de suport veïnal per distribuir aliments entre els que havien perdut els ingressos. La Florida és un dels barris amb menys renda per càpita de la ciutat, uns 700 euros al mes, i hi ha molts “buscavides” que amb el tancament forçós es van quedar d’un dia per l’altre sense ingressos, sense haver anat mai als serveis socials. “Hi havia casos molt complicats, com el d’una dona que donava aigua amb sucre al fill perquè no tenia diners per res més –recorda ara–. Però la iniciativa va anar molt bé, perquè es va poder crear comunitat, una xarxa d’ajuda mútua”. Aquesta experiència va fer que s'impliqués en el barri i, com que l’anterior junta de l’associació havia plegat, no li va costar gaire acceptar la invitació a presentar-se a l’assemblea. Al seu equip l’acompanya la vicepresidenta Wassima Ben Amar, una altra figura que trenca esquemes i estereotips pel seu origen. Joventut i immigració, dues de les característiques d’aquest barri, en què, com a tants altres, la nova immigració ha anat substituint l’antiga, que a mesura que ha pogut ha anat venent els pisos.

Un pas de vianants, a la Florida.
Accés al conegut pont del Matacavalls, que condueix a la part sud de l'Hospitalet salvant les vies de la Renfe.

Portal s’acaba de llicenciar en belles arts amb un treball de “processos d’intervenció comunitària”. ¿Vol dir fer murals? “Justament, els murals m’interessen poc”, respon asseguda a la plaça de les Mimoses. Explica que un dels seus objectius és “crear espais de trobada dels veïns” i per començar el repte més imminent és aconseguir un local propi per a l’AViV, que es va perdre per un conflicte amb un veí i que obliga la junta a fer les reunions en places. “Volem un espai que serveixi com a punt de trobada al barri”, demana la presidenta, i assenyala que vol que hi hagi una “interacció i comunicació més fluida entre els joves i els no tan joves”.

Diu que està comprovat que funciona, com quan es va obrir el casal. “Hi ha una voluntat de deshabitar el carrer per donar una imatge de conflicte, i es treuen els bancs normals per substituir-los per individuals”, es queixa, mentre camina a prop del camp de futbol que va instal·lar en una punta del barri la Fundació Jordi Alba, un dels veïns il·lustres. Un altre és Morad, un cantant de drill que mostra els Blocs en els seus vídeos devorats per més de vint milions d’internautes. “A vegades els veïns ens demanen més policia, però no hi ha un indicador millor de la seguretat que veure els nens jugant al carrer”, diu Portal assenyalant places plenes de criatures en convivència amb gent gran asseguda.

L'altra gran batalla que s'ha proposat guanyar és tenir, per fi, un segon centre d'atenció primària per descongestionar el que hi ha. Hi ha algun problema de convivència, però la solució no passa ni per més policia ni per més multes, sinó per més inversions que ataquin l’origen de tots els problemes: la desigualtat a tots els nivells. Amb uns pisos de menys de 40 metres quadrats sobreocupats, una taxa d'atur alta, pocs ingressos i poc espai per a zones d’esbarjo no sempre és fàcil, i Portal reclama que es doni alternativa d’oci de carrer als joves. "A mi el conflicte no m'espanta, perquè és una bona manera per transformar", conclou com si fos el lema presidencial.

stats