Informe pericial
Societat 08/06/2023

Identifiquen l’escopeter dels Mossos que hauria ferit un manifestant que va perdre un testicle

Els fets van passar el desembre del 2018 durant les protestes pel consell de ministres a Barcelona

3 min
Fotograma de l'actuació policial d'aquella tarda al carrer de la Fusteria.

BarcelonaLa Llotja de Mar de Barcelona va ser l'escenari escollit per Pedro Sánchez per intentar vendre una imatge de normalitat poc més d'un any després del referèndum de l'1 d'Octubre. El 21 de desembre del 2018 el consell de ministres es va reunir en aquest espai, el primer cop que ho feia a Catalunya des de la restauració de la democràcia. Amb el Procés a flor de pell, presos polítics i el record recent del 155, els carrers van bullir (no només els de Barcelona) per rebutjar la presència de l'executiu espanyol a Catalunya. En aquest context, algunes protestes van acabar amb aldarulls, i van requerir un fort dispositiu d'ordre públic dels Mossos d'Esquadra. A les 14 hores, quan ja havia acabat el consell de ministres, les manifestacions continuaven en diversos punts, entre ells al carrer de la Fusteria, a tocar de la Llotja de Mar.

L'Ignasi estava en una de les primeres línies de la manifestació quan, de sobre, va rebre l'impacte d'una bala de foam al testicle dret. El van haver d'operar d'urgència i va acabar perdent el testicle. Qui va disparar aquella bala? Aquesta és una pregunta que quatre anys després que l'Ignasi presentés una querella continuava sense resposta. L'informe de la Divisió d'Afers Interns dels Mossos va limitar la cerca a cinc escopeters de la policia, però no va poder concretar qui va disparar. Ara una reconstrucció dels vídeos d'aquella tarda analitzats per una especialista independent contractada per Irídia, l'entitat que coordina la defensa de l'Ignasi, ha revelat la incògnita: va ser l'agent amb TIP 15443.  

Segons la seva querella, l'Ignasi no estava cometent cap conducta delictiva ni llançant objectes a la línia policial. Més aviat estava allà per casualitat. Ell havia anat a una manifestació al matí on no va haver-hi incidents i després va anar a dinar amb uns amics al port. De tornada al cotxe, mentre pujaven caminant per Via Laietana, va sentir soroll al carrer del costat i van acostar-s'hi a veure què passava. Pocs minuts més tard, a les 14.08 h, va rebre l'impacte de la bala. Assegura que no va sentir cap avís dels Mossos.

L'informe de la Divisió d'Afers Interns dels Mossos, però, sí que assegura que de la visualització de les imatges es desprèn que els agents van avisar més d'una vegada per megafonia, advertint que si continuava el llançament d'objectes, carregarien. Els Mossos afirmen que van rebre impactes de diversos objectes perillosos, com rocs o llambordes. Sigui com sigui, els agents van disparar projectils de foam, i un va impactar als genitals de l'Ignasi. Tres mossos investigats van declarar el 2021 en seu judicial que aquella tarda van disparar, però que no recordaven de quina escopeta va sortir la bala que va ferir l'Ignasi. Dues càmeres, però, segons l'informe pericial al qual ha tingut accés l'ARA, mostren la pel·lícula completa.

Una és la que hi havia a sobre la furgoneta dels Mossos i l'altra una que subjectava un agent. A les 18.08 h, l'agent amb TIP 15443 prem el gallet (es veuria fum sortint de l'escopeta) i capturant la imatge abans que impacti en l'Ignasi es pot veure com la bala s'acosta als manifestants. Mil·lèsimes de segon després, l'Ignasi reacciona i s'encongeix. Segons més tard, un altre agent torna a disparar una altra bala apuntant a una zona diferent. Des de l'entitat denuncien que el tret que va colpejar l'Ignasi no estava justificat, ni per la situació que hi havia en aquell moment al carrer de la Fusteria ni per l'actitud del ferit, que era pacífica. Ara la defensa de la víctima adjuntarà aquest informe al jutjat d'instrucció, que decidirà si el dona per bo i si continua investigant l'agent en qüestió. Des de l'entitat denuncien la manca de traçabilitat de les actuacions policials i refermen la seva aposta per retirar els projectils de foam.

El cas de l'Olga

Aquest dijous Irídia també ha denunciat que de moment ningú ha assumit responsabilitats pel cas de l'Olga. Tal com va explicar l'ARA, ella va rebre un tret de foam al cap el 2019 i va patir un traumatisme cranioencefàlic greu, pèrdua d’oïda i epilèpsia permanent. El cas, que segueix la via administrativa, continua aturat i, a més, l'entitat ha lamentat que no consta ni cap expedient sancionador obert de la DAI ni cap informe de la Divisió d'Avaluació i Serveis (DAS) sobre aquesta actuació.

stats