INCLUSIÓ
Societat 19/01/2020

“Soc igual de vàlid que un treballador sense discapacitat”

Un programa pilot del Govern facilita l’acreditació laboral a persones amb diversitat funcional sense devaluar la productivitat

Roger Cuartielles
3 min
“Soc igual de vàlid que un treballador sense discapacitat”

CardedeuEl Lino Rubio té diversitat funcional i fa cinc anys que es dedica a la jardineria. La passió per les plantes el va portar a fer un curs d’especialització a la Fundació Viver de Bell-lloc de Cardedeu i, més tard, a quedar-s’hi treballant. Fins ara, però, no tenia cap acreditació oficial que li certifiqués els anys de feina.

A Catalunya no existia un projecte específic que permetés a les persones amb discapacitat intel·lectual acreditar l’experiència professional adquirida en centres especials de treball i empreses d’inserció, un pas imprescindible per aconseguir altres feines. Per això, entitats del sector i la Generalitat han impulsat en l’últim any un pla pilot que ha acreditat l’experiència laboral de 19 persones amb discapacitat intel·lectual que ja feia més de dos anys que treballaven en els sectors de la neteja i la jardineria.

El Lino és un d’ells. Aquesta setmana ha rebut el títol que l’acredita com a auxiliar de jardineria i no pot evitar somriure: “Soc igual de vàlid que un treballador que no tingui diversitat funcional”, reivindica. Ha participat al pilot amb diversos companys del centre de jardineria de Cardedeu i amb membres de l’Associació Sant Tomàs de Vic, que sobretot s’han especialitzat en neteja. Per acreditar l’experiència laboral han hagut de seguir un procés exhaustiu i complet. El primer pas ha consistit en fer un dossier amb fotografies i documentació que demostrin l’experiència laboral. També han hagut de fer entrevistes, passar qüestionaris i ser avaluats presencialment per professionals del sector.

“Hi havia dies en què et posaves una mica nerviós, però ha valgut la pena”, destaca Daniel Triguero, un dels companys del Lino, que també s’ha acreditat. En el seu cas, fa quatre anys que treballa com a auxiliar de jardineria. El títol suposa un reconeixement i una dosi d’autoestima: “És un orgull poder tenir aquest certificat”. Tot i que ara podria buscar feina en una altra empresa, el Daniel està convençut que seguirà al Viver: “M’hi sento molt còmode, som una gran família”.

Èlia López és una de les persones que han acompanyat el Lino i el Daniel en el procés. Fa 20 anys que treballa com a responsable de l’àrea social d’aquest viver de Cardedeu i destaca la importància del pilot a l’hora d’acostar persones amb discapacitat al mercat laboral ordinari: “Aquest certificat els empodera, els dona seguretat per anar a treballar a on vulguin”, diu.

Tot i així, també creu que cal fer molt més per garantir l’ocupació de qualitat de les persones amb diversitat funcional.

López considera que a partir de l’ESO no hi ha una adaptació formativa que garanteixi una feina a aquestes persones ni tampoc una cultura empresarial sensible disposada a contractar persones amb discapacitat. “Hem d’explorar amb les entitats quins recursos formatius cal reforçar, així com plantejar-nos elaborar un pla específic de formació”, admet Ariadna Rectoret, directora del Consorci per a la Formació Contínua, que ha liderat el pilot amb el departament de Treball.

Projecte pioner

Rectoret destaca sobretot la fita que el pla suposa per a Catalunya: “És un projecte pioner que facilita l’ocupabilitat de les persones amb diversitat funcional”. A més, defensa que ha seguit els mateixos criteris d’exigència que les convocatòries d’acreditació convencionals. “Teníem clar que no volíem devaluar el procés”, remarca. L’únic canvi ha sigut reforçar l’assessorament: “Som conscients que els tempos són diferents i que per això calia un suport més exhaustiu”.

Després d’aquest pilot, Rectoret confia que, en el futur, la iniciativa es pugui ampliar més enllà de la discapacitat intel·lectual i en més sectors. De fet, la Generalitat ja ha posat en marxa una segona convocatòria per a aquest any que tindrà 64 participants, alguns d’ells també amb malaltia mental.

stats