Drets Socials

Barcelona tanca temporalment l'oficina d'assessorament a refugiats per problemes amb el contracte

Els treballadors del servei denuncien que es deixarà sense atenció un col·lectiu vulnerable

2 min
Una migrant  a la porta de la seu del SAIER, al carrer Tarragona.

BarcelonaL'oficina d'assessorament jurídic del SAIER, el servei per a persones refugiades i immigrants de l'Ajuntament de Barcelona, tancarà temporalment dilluns vinent durant tot el mes de setembre per "qüestions administratives" a l'hora de renovar el contracte, que venç aquell dia. La previsió del consistori és que l'oficina reobri l'1 d'octubre, quan s'hagin aprovat les noves condicions de prestació del servei, que s'atorgarà a la mateixa empresa externa. En tot cas, fonts del consistori han assegurat que el SAIER es mantindrà obert i que les atencions no es veuran afectades perquè es derivaran a altres serveis.

L'anunci del tancament, encara que sigui per un mes, ha agafat per sorpresa els treballadors (cinc advocats i una administrativa) i qüestionen la versió municipal que es tracta només d'una qüestió burocràtica, perquè diuen que es podia haver recorregut a una pròrroga del contracte vigent, i més tenint en compte que s'adjudicarà un altre cop a la mateixa empresa.

Una portaveu dels treballadors ha explicat que el tancament agreujarà els tres o quatre mesos que ja hi ha de llistes d'espera de sol·licitants d'asil i immigrants que busquen un assessorament legal a la seva situació per obtenir tant la protecció internacional com la documentació per a la residència legal. Des que fa algunes setmanes els van notificar la decisió municipal, asseguren que han estat treballant per acabar tots els expedients pendents dels usuaris que d'aquí a poc temps tenen cita amb el ministeri per tramitar els papers i que ja no han donat hores per al setembre.

El consistori insisteix que mentre duri l'aturada tots els casos urgents (uns quatre al mes, segons aquestes fonts) seran atesos per personal de l'ICAB, el Col·legi d'Advocacia de Barcelona, que ja presta servei complementari al SAIER. Per als que no siguin qualificats d'urgents, se'ls citarà a l'octubre, mentre que les 35 persones que tenien cita per al setembre, seran reprogramades. Els treballadors dubten d'aquestes dades d'afectació i expliquen que per la seva oficina passen cada mes 360 persones. Són col·lectius molt vulnerables: dones que fugen de la violència masclista al seu país, membres del col·lectiu LGTBI provinents de països on és delicte o famílies que han fugit de la violència, la persecució política o religiosa i la guerra i busquen protecció a Barcelona.

stats