Immigració

Sánchez i Von der Leyen paguen 500 M€ a Mauritània a canvi de frenar els migrants

L'acord s'emmarca en un pla general de la UE per reduir l'entrada d'immigrants a Europa

2 min
Pedro Sánchez, Mohamed Ould Ghazouani i Ursula von der Leyen

Brussel·lesLa presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del govern, Pedro Sánchez, han viatjat aquest dijous fins a Mauritània per anunciar diferents inversions al país del Sahel, que sumen un valor total de 500 milions. Ara bé, a canvi que el govern maurità freni la sortida d'immigrants, que s'ha disparat durant els últims mesos. El 83% de les pasteres que tenen com a destí les illes Canàries surten de Mauritània.

L'anunci d'aquest dijous s'emmarca en els diferents acords que està arribant Brussel·les amb altres països per mirar de contenir els moviments migratoris. De fet, és un dels punts acordats en la reforma migratòria de la Unió Europea. En aquest cas, la Comissió Europea desemborsarà fins a 210 milions d'euros a Mauritània per contribuir en "la gestió de la migració" –paraules textuals del comunicat que han difós– i, teòricament, també per garantir l'ajuda humanitària als refugiats que fugen de la inestabilitat i violència d'altres països del Sahel.

"Hem debatut una declaració conjunta i un full de ruta que ultimarem a la primavera", ha dit Von der Leyen, acompanyada del president maurità, Mohamed Ould Cheikh El Ghazouani. Més enllà d'això, la dirigent de l'executiu comunitari no ha tornat a mencionar ni a concretar res més sobre la gestió migratòria que espera de Mauritània, si bé és la principal raó de l'acord signat entre les dues parts.

Un altre dels acords firmats per Von der Leyen amb països de fora de la UE per frenar onades migratòries va ser el que va tancar l'any passat amb Tunísia, juntament amb la primera ministra italiana, la ultradretana Giorgia Meloni. Va ser molt polèmic perquè la Comissió no ho va consultar prèviament amb els estats membres ni amb el Parlament Europeu i, després que Brussel·les el posés d'exemple i el presentés com un precedent, el govern tunisià va amenaçar amb no complir amb els compromisos si no rebia més diners.

Al seu torn, Sánchez ha anunciat un paquet d'inversió de 300 milions d'euros. La primera part, de 200 milions d'euros, estarà destinada a finançar durant cinc anys empreses espanyoles a Mauritània. Sobretot en el camp de l'hidrogen verd i de les energies renovables. "Aquests projectes han de permetre el progrés social, la creació de feina i el creixement econòmic del seu país", ha remarcat el president del govern espanyol.

A més, el govern espanyol ha acordat amb Mauritània un nou Acord Marc País que destinarà 60 milions d'euros per a projectes de desenvolupament de tota mena en un període de quatre anys, així com 50 milions més de cooperació financera.

stats