Un immigrant retornat en calent de Melilla presenta la primera querella contra aquesta "pràctica il·legal"

Renaud Nyame, 'Belletti', un ciutadà subsaharià de 32 anys, es troba ara al CIE de Barcelona pendent de ser expulsat

Un immigrant retornat en calent cap al Marroc després de trepitjar territori espanyol –saltant la tanca de Melilla– ha presentat aquest dilluns la primera querella per aquesta pràctica "il·legal", en paraules del seu advocat, Andrés García. Actualment Renaud Nyame, 'Belletti', un ciutadà subsaharià de 32 anys, es troba al centre d'internament d'estrangeria (CIE) de Barcelona pendent de ser expulsat. La denúncia s'ha formulat contra el cap del dispositiu policial de l'operatiu d'aquell dia, l'1 de maig de 2014, per un delicte de prevaricació, perquè va decidir "retornar-lo" tot i conèixer la llei i saber que l'exèrcit del Marroc sotmet a maltractaments els immigrants que intenten creuar la frontera.

L'advocat de Renaud Nyame, 'Belletti', Andrés García, ha anunciat que aquest matí a un jutjat de Melilla s'ha presentat la primera querella d'un immigrant per un delicte de prevaricació contra el cap del dispositiu de la Guàrdia Civil que va prendre "la decisió" de retornar-lo "en calent" tot i conèixer la llei.

Belletti va saltar la tanca l'1 de maig de 2014 cap a dos quarts de cinc de la matinada, i una gravació feta per ell mateix i una altra feta per la fotògrafa Teresa Palomo, la seva actual parella sentimental, l'identifiquen com un dels immigrants detinguts per la Guàrdia Civil aquell dia. Un fet "clau" que dóna força a la mesura judicial, perquè en poques ocasions "podem trobar proves gràfiques".

García ha relatat que Belletti va baixar de la tanca, "ferit en una mà", i no va rebre l'ajuda de cap intèrpret, ni es va obrir cap expedient de devolució ni se li va oferir asil. Com passa en aquests casos, "no es va respectar la legislació d'estrangeria".

El jutjat número 2 de Melilla ha incoat dos procediments per casos similars perquè en aquest tipus de devolucions "el concepte de frontera operativa és contrari a la legalitat espanyola i internacional". Però el de Belletti és el primer cas on la mateixa víctima emprèn una denúncia.

El cap del dispositiu, a més, subratlla García, quan pren la decisió de tornar-lo, també ho fa conscient que l'exèrcit marroquí practica maltractaments contra els immigrants que intenten saltar la tanca i són retornats per la Guàrdia Civil.

Sis salts

Teresa Palomo ha explicat a la roda de premsa d'aquest dilluns que Belletti ha intentat saltar fins a sis vegades la tanca de Melilla. En el moment del seu darrer arrest, a Melilla, després d'aconseguir entrar a l'Estat finalment, vivia a casa d'ella. Tant García com Palomo han denunciat que aquest arrest que ara l'ha conduït fins al CIE de Barcelona, pendent de ser expulsat, ve motivat perquè no va poder donar a la policia espanyola informació sobre les màfies de tràfic de persones "perquè no coneixia els detalls que li demanaven". La policia li havia ofert regularitzar la seva situació legal a canvi d'aquesta col·laboració.

José Palazón, president de Prodein, ha lamentat que veure Belletti empresonat al CIE de Barcelona ha estat una altra "mala impressió" perquè "no s'entén". És una persona que té el cos "cosit" per cadascun dels sis intents que ha fet de saltar la tanca, i la Guàrdia Civil l'ha lliurat a "l'exèrcit criminal marroquí". Per això també, García subratlla la importància que no sigui expulsat perquè és un testimoni "clau" per denunciar aquesta pràctica.

Sergi Càmera, fotògraf que habitualment treballa a la frontera de Melilla, ha denunciat la pressió que rep la premsa. "Normalment la policia actua amb molta violència verbal", per intentar "que no es capti allò que no volen que es vegi". La periodista Ángela Ríos ha estat recentment detinguda "diverses hores" per haver, presumptament, traslladat il·legalment immigrants al seu vehicle. Al fotògraf Blasco de Avellaneda se li han retingut durant dos anys dues càmeres de fotos, targetes i un telèfon. Les "intimidacions" són constants.

Més continguts de