Societat 17/03/2014

"Vam marxar patint molt però ens han salvat la casa": els veïns desallotjats per l'incendi del Baix Empordà tornen a casa

Les flames van arribar molt a prop dels masos però només han cremat tanques i coberts

Acn
3 min
Calonge ha estat el municipi més afectat / DAVID BORRAT

CalongeEls veïns de Calonge, Vall-llobrega i Palamós desallotjats diumenge per l'incendi del Baix Empordà han començat a tornar a casa. El bosc proper als habitatges està completament arrasat però no hi ha hagut grans desperfectes. Al mas Fonalleras només van tenir temps de recollir quatre coses i endur-se les gallines quan els Mossos d'Esquadra els van anar a desallotjar. "Vam marxar patint molt però ens han salvat la casa", ha explicat Joan Rosselló. Les flames van arribar molt a prp als masos però només han cremat tanques i coberts perquè estan envoltats de jardins nets o camps de cultiu. "Ja fa temps que teníem por que això passés perquè es boscos estan molt bruts", explica una altra veïna, Lola Martínez.

Aquest matí, amb la llum del dia, els veïns afectats pel foc han pogut comprovar els desperfectes que les flames els han causat a les seves propietats. Els Mossos d'Esquadra van anar casa per casa demanant-los que sortissin perquè hi havia perill. Quan les hores van anar passant, alguns van poder tornar i només els veïns de Puig Cargol, a Calonge, i alguns masos aïllats d'aquesta zona i rodalies van haver de passar la nit fora de casa.

Aquests veïns han començat a tornar aquest matí i, tot i l'ensurt, s'han trobat que el foc no els ha afectat la casa i només ha cremat l'entorn. Aquest és el cas d'en José Herrera. "Hi havia flames de més de 25 metres, vam venir els mossos a fer-me fora i els vaig dir que no volia deixar la casa sola", recorda aquest veí, que diu que fa 47 anys que viu aquí i mai havia vist un foc així.

Queixes per la brutícia dels boscos

Herrera lamenta que els boscos estan molt bruts i que els propietaris no han fet res per netejar-los. "Això és una bomba explosiva per als que vivim aquí, sabíem que això podia passar i ens havíem queixat diverses vegades a l'ajuntament", ha lamentat.

Aquesta queixa es repeteix entre els veïns de la zona, que apunten que ells poden mantenir netes les seves propietats però que si l'entorn està brut sempre hi ha perill. "Això que ha passat ara feia molt de temps que ho esperàvem, sempre dèiem que si hi havia foc no ens en sortiríem perquè tot està sec i brut des de la nevada del 2010", explica la Lola Martínez, una altra de les veïnes de la falda de la urbanització de Puig Cargol.

Segons ha explicat aquesta veïna, els mossos els van fer marxar ràpidament de casa. "No vam tenir temps ni d'agafar res, en un moment vam veure com flames de més de 20 metres rodejaven la casa", ha detallat Martínez. Ella i la seva família tampoc han dormit a casa i diuen que aquesta nit també la passaran a fora de casa perquè encara fa molta pudor a fum.

Els bombers van trencar el cadenat de casa seva i van accedir a dins, on tenen un pou, per poder lluitar contra les flames des de dins i evitar que la casa es cremés. "Van arribar a temps i ens han salvat la casa, els estem absolutament agraïts", ha manifestat aquesta veïna.

Carregar el bestiar al cotxe i marxar

Just a sota de la Lola Martínez i la seva família hi viu una altra família, que també va haver de marxar a corre-cuita de la casa perquè les flames se'ls tiraven a sobre. "Les flames avançaven molt i molt ràpid, va ser qüestió de minuts", explica Joan Rosselló. L'única cosa que van poder agafar van ser les gallines, els pollastres i els gossos, que els van pujar al cotxe per poder-los salvar del foc. En el seu cas, les flames els han arribat fins i tot al porxo de fusta que tenen a tocar de la casa i també ha encès oliveres, xiprers i el que tenien sembrat a l'hort.

La seva principal preocupació era que les flames no arribessin a un dipòsit de gas butà que tenen al costat de la casa. De fet, segons explica Joan Rosselló, els bombers van centrar els esforços en evitar que el foc arribés a aquest punt. En Joan i la seva família tampoc han pogut dormir a casa però, alleugerit, reconeix que s'ha quedat més tranquil quan ha tornat avui i ha vist que el foc ha afectat parets i cultius però no la casa.

stats