Societat 01/08/2021

Extingit l'incendi que ha cremat 48 hectàrees a la zona de Portbou

El foc es va originar a Cervera de la Marenda, a la Catalunya Nord, i va avançar ràpid impulsat per la tramuntana

ARA
2 min
La zona cremada

Els Bombers han pogut donar per extingit, aquest diumenge a les deu i mitja del matí, el foc que es va declarar ahir a la tarda a Cervera de la Marenda, a la Catalunya Nord, i que va travessar la N-260 per entrar al terme municipal de Portbou, a l'Alt Empordà. L'incendi ha afectat 48,7 hectàrees: 37,6 al terme de Portbou i 11,1 al de Cervera de la Marenda, al Rosselló. Les flames van començar ahir quan passaven pocs minuts de les quatre de la tarda molt a prop del coll dels Belitres i, impulsades pel vent de tramuntana, van baixar pel pendent de la muntanya en direcció al mar, fins a molt a prop de la platja del Pi de Portbou.

En l'extinció del foc hi han treballat de manera coordinada els Bombers de la Generalitat i els Bombers dels Pirineus Orientals i s'hi van mobilitzar, també, cinc vehicles de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). L'incendi es va aconseguir donar per estabilitzat unes tres hores després que es declarés. Per atacar-lo, els Bombers es van centrar en el flanc dret i la cua per tal d'evitar que s'acostés a les cases, mentre que el flanc esquerre es preveia que moriria al mar.

El foc ha afectat la zona compresa entre la platja del Pi i la punta de l’Ocell. A més de treballar en l’extinció de l'incendi, els Bombers també van haver de protegir ahir una benzinera ubicada a la carretera, que no va patir afectacions.

L'alcalde de Portbou, Xavi Barranco, va explicar en declaracions a l'ACN que un dels problemes amb què es van trobar els Bombers és que els camions no podien girar, perquè la carretera és massa estreta. De fet, aquesta és una llarga reivindicació del municipi alt-empordanès. "O travessen el foc o no poden girar. Ho hem demanat moltes vegades, a veure si aprenen la lliçó amb el que ha passat avui. Amb aquesta carretera no es pot viure en un lloc de frontera al segle XXI", va lamentar.

Barranco també va alertar de "l'efecte contagi" dels incendis i va advertir que aquest "s'assembla massa" al foc que es va declarar a la Jonquera el 2012, que va afectar més de 10.000 hectàrees. L'alcalde va explicar que la zona que s'ha cremat "té un valor natural important", però va reconèixer que la capacitat de regeneració és "alta": "El més important és que no hi hagi afectacions personals o materials". L'incendi no ha provocat ferits, ni ha sigut necessari evacuar veïns.

stats