SOCIETAT
Societat 17/05/2012

El foc de Rasquera, en fase de control

Fins ara s'han cremat 3.000 hectàrees. Els veïns de Rasquera desallotjats podran tornar a dormir a casa aquesta nit i la carretera entre aquesta població i Perelló s'ha reobert al trànsit

Laura Díaz-roig/arnau Nadeu
2 min
El perímetre oest de l'incendi aquesta tarda, després del treball dels bombers i dels mitjans aeris / BOMBERS

BarcelonaEl foc que crema des de dimarts a Rasquera (Ribera d'Ebre) i el Perelló (Baix Ebre) ja està en fase de control. A hores d'ara ha afectat una àrea de 3.000 hectàrees, segons ha explicat el conseller d'Interior, Felip Puig, que ha afirmat també que les causes de l'incendi continuen sense conèixer-se i, per això, "és millor no especular".

A les 6 de la tarda, un helicòpter de reconeixement ha sobrevolat la zona de l'incendi i en tornar a la unitat mòbil s'ha determinat que ja es pot donar per controlat. A més, a les 7 s'ha reobert al trànsit la carretera entre Perelló i Rasquera, fins ara tallada a causa del foc. Mitja hora abans, a dos quarts de 7, s'ha decidit que els veïns de Rasquera desallotjats podran tornar a dormir a casa aquesta nit com els de Perelló, que ahir ja ho van poder fer.

La majoria de la superfície cremada per l'incendi són matolls i vegetació baixa, tot i que també hi ha cultius i 200 hectàrees de bosc. "Les parts sensibles i els espais naturals estan salvaguardats", ha dit Puig. Les pintures rupestres de Cabra Feixet, Patrimoni de la Humanitat, no s'han vist afectades. Al llarg del matí, els bombers i el GRAF han estat desplaçats en aerotransports a zones on és impossible accedir-hi amb cotxes, i han treballat manualment. El foc ha superat la muntanya però les condicions meteorològiques s'han mantingut i finalment s'ha pogut donar per controlat passades les 7 de la tarda.

p { margin-bottom: 0.21cm; } "Aquest incendi és un nou símptoma que, després de passar l'hivern més sec en 40 anys, l'elevada combustibilitat fa que tinguem una campanya forestal complicada i d'alt risc", ha dit el conseller d'Interior. La superfície cremada, però, queda lluny de les 5.000 hectàrees calcinades a Rasquera el 1995 en un altre incendi.

stats