Societat 29/06/2019

Els bombers estabilitzen l'incendi de la Ribera d'Ebre

L'operatiu ha vist en la pujada de la humitat l'oportunitat per atacar el foc

M.o.
3 min
Els bombers esperen estabilitzar avui el foc de la Ribera d'Ebre

BarcelomaLes temperatures extremes i les revifalles han complicat aquesta tarda la feina dels bombers a la Ribera d'Ebre, però finalment aquest vespre han pogut estabilitzar el foc. Els bombers han vist en la pujada de la humitat relativa per poder atacar de manera definitiva la part nord del flanc dret, que és la que encara es mantia activa. Era l'única zona, de fet, que quedava per poder estabilitzar el foc, que ja estava completament perimetrat. S'està pendent d'aquesta evolució per permetre el retorn dels desallotjats -no podran dormir a casa, com a mínim, fins demà- i de decidir si es desactiven alguns dels efectius mobilitzats. Alguns dels mitjans aeris ja han tornat avui a les bases.

El cap de l'operatiu dels Bombers a l’Ebre, Antoni Ramos, havia explicat aquest vespre que es preveia poder donar per estabilitzar l’incendi durant les pròximes hores, quan pugin les humitats relatives. Ha concretat que tot el foc ja està perimetrat i que dins del perímetre ja no hi ha flama però sí punts calents que amb el vent podrien tornar a fer flama. Les revifalles han tornat a dificultar avui la feina dels bombers. Ramos ha explicat que les més perilloses són les que es produeixen en el mateix perímetre del foc. També ha detallat que aquest vespre es valorarà si alguns dels desallotjats poden visitar les seves cases per veure com estan però que no hi podran tornar, com a mínim, fins demà.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha detallat aquest matí que fins ara s'ha seguit una tàctica "defensiva" perquè el foc tenia molta força i que ara els bombers passaran a l'atac. Confia que durant les pròximes hores es pugui entrar en fase d'estabilització. En la compareixença del matí ha detallat que només quedava un 10% actiu de l'incendi, el del nord del flanc dret, que és el que s'ataca ara.

El bomber que continuava hospitalitzat des d'ahir per un cop de calor ja ha rebut l'alta. Ahir la va rebre, també, l'altre bomber que va haver de ser traslladat amb un helicòpter medicalitzat fins a l'Hospital de Móra. En total, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) va atendre ahir 21 persones, 12 de les quals són bombers afectats per la calor i l'esgotament. Durant la nit, a més, ha bolcat un camió i dos bombers han resultat ferits. Han requerit assistència mèdica: un per ferida al turmell i l'altre per fuetada cervical). Durant aquest dissabte no hi ha hagut ferits.

Es mantenen tallades cinc carreteres i Protecció Civil manté en fase d'emergència el pla Infocat per risc d'incendi i en fase d'alerta el pla Procicat per onada de calor.

Zona catastròfica

Els municipis de la zona afectada començaran la setmana que ve a tramitar la petició de zona catastròfica. L'alcalde de Flix, Francesc Barbero, ha parlat amb autoritats dels governs espanyol i català per reclamar la declaració de zona catastròfica per l'afectació de l'incendi de la Ribera d'Ebre, així com programes específics per atendre els afectats. Barbero ha exposat que el 70% de la zona afectada, que ha quantificat en més de 4.000 hectàrees, s'han cremat només al seu terme municipal.

Ha indicat que encara cal estudiar els danys materials a les masies, les granges i les explotacions agrícoles, així com l'impacte socioeconòmic que tindrà l'incendi durant els pròxims anys "en l'economia o el sentiment de la gent de Flix". Xavier Pallarès, delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, ha explicat que no necessàriament tots els ajuntaments estaran interessats en aquesta declaració, i que diumenge a quarts de dotze del migdia els alcaldes es reuniran amb Quim Torra al centre de comandament per tractar aquesta qüestió.

El diputat d'ERC, Gabriel Rufián, ha anunciat que el grup parlamentari d'ERC al Congrés de Diputats està en contacte amb el govern espanyol "coordinadament amb els ajuntaments de la zona" per tramitar la declaració de zona catastròfica. Rufián ho ha explicat al centre de comandament de Vinebre després de reunir-se amb alguns dels veïns evacuats de Flix.

stats