Societat 23/07/2012

Doble incendi mortal a l'Alt Empordà

Els focs de la Jonquera i Portbou han arrasat unes 13.000 hectàrees i hi han mort tres persones. Una víctima mortal va patir un atac de cor a Llers i les altres són són un pare i una filla que van caure per un penya-segat quan intentaven allunyar-se de les flames a Portbou

Ara
3 min
L'incendi de la Jonquera, a les deu de la nit del 22 de juliol / CÈLIA ATSET

La JonqueraTres víctimes mortals, diversos ferits greus –un home amb cremades en el 80% del cos i una desena amb traumatismes en haver caigut per un barranc quan intentaven fugir de les flames a Portbou– i unes 13.000 hectàrees cremades. A més de milers d'evacuats i confinats a casa. Aquest era, fins a aquest dilluns a la matinada, el balanç dels focs que cremen a l'Alt Empordà, un a la Jonquera i un altre a Portbou, que ja està controlat després d'haver cremat unes 50 hectàrees.

El foc de la Jonquera ja ha cremat més de 12.500 hectàrees i continua avançant amb rapidesa. L'incendi es troba "descontrolat", empès pel fort vent de tramuntana que bufa a l'Alt Empordà. El conseller Felip Puig va dir ahir diumenge al vespre que el foc era incontrolable, que avançava a una velocitat insòlita de 6 quilòmetres per l'hora i que només es podia esperar que aquest dilluns al migdia afluixi el vent, que fins ara ha impedit que surtin els mitjans aeris. Els dos flancs més actius van en direcció al golf de Roses i a l'Alta Garrotxa, a través de la zona de l'embassament de Boadella. Si passen la zona de l'embassament, les flames trobaran 30.000 hectàrees de massa forestal que estarien en perill.

El delegat del departament d'Interior a Girona, Albert Ballesta, havia explicat hores abans que la prioritat dels Bombers ha estat en tot moment "intentar protegir al màxim les persones i les cases". Ballesta ha demanat especialment als conductors que van cap a França que suspenguessin el viatge.

En la primera fase de l'incendi es van desallotjar masos aïllats, una casa de colònies i una empresa, i es va demanar als veïns d'alguns pobles que es tanquessin a casa. Poc a poc, l'ordre de confinament es va anar estenent, fins a nou municipis, i finalment es va aplicar a tota la comarca de l'Alt Empordà.

A causa de l'incendi, hi va haver carreteres tallades, inclosa l'AP-7, i es va fer recular vehicles a l'autopista i a l'N-II. Per no bloquejar la circulació cap els passos fronterers amb l'estat francès, es van aixecar les barreres del peatge del túnel del Cadí.

El pànic provoca dos morts a Portbou

I mentrestant el caos era total en molts punts i, especialment, en el tram de la carretera N-260 entre Portbou i Cervera de la Marenda. Diversos testimonis alertaven ja a mitja tarda a través de Twitter que una cua de vehicles s'havia trobat col·lapsats a la zona i que el pànic s'escampava entre els conductors i els ocupants dels cotxes. Molts van deixar els vehicles a la carretera. Les flames es veien molt a prop i nombroses persones van voler allunyar-se'n baixant per barrancs cap al mar. En alguns punts, però, el penya-segat és enganyós i traïdor, i encara que sembli possible arribar a l'aigua, és difícil o gairebé impossible.

Així ho va explicar l'alcalde de Portbou a Catalunya Informació, ahir a la nit, que ja s'havia confirmat que algunes d'aquestes persones que fugien del que els semblava que era un perill imminent pel foc havien caigut daltabaix: dues, un pare d'uns 60 anys i una filla de 15 anys, havien mort. La resta de la família i altres persones que havien intentat la mateixa fugida van resultar ferides, dues de greus. Una d'aquestes dues és una criatura de 8 anys, germana i filla de les víctimes mortals segons alguns testimonis.

stats