EMERGÈNCIES
Societat 25/07/2019

L'incendi de Capellades es manté contingut i sense cap represa important

L'incendi ja ha arrasat 57 hectàrees i els bombers tenen estabilitzat el 60% del perímetre

Laia Vicens / Ara
3 min
L’incendi d’un vehicle provoca un foc descontrolat a l’Anoia

BarcelonaDesprés de cremar una cinquantena d'hectàrees, l'incendi de Capellades (Anoia), es manté contingut i, tot i les altes temperatures i la marinada que ha bufat, no hi ha hagut cap represa important de les flames aquesta tarda. "L'escenari és més optimista", ha afirmat el cap de l'operatiu, Albert Ventosa. Ara bé, els efectius no abaixen la guàrdia i diuen que l'actuació de la nit serà important. Per això, unes 60 dotacions terrestres i 14 mitjans aeris continuen treballant a la zona.

Fins ara, els Bombers han aconseguit estabilitzar el 60% del perímetre, que no ha crescut. L’altre 40%, el que no està estabilitzat, és a la zona nord del cap de l’incendi. De moment no hi hagut cap represa que hagi fet modificar l’estratègia prevista. Tot i això s’ha treballat en dos escenaris: un, amb l’incendi en què s’estava treballant i l’altre, amb l’incendi que podria esdevenir en cas de represa. Un cop superat el període de risc més elevat del dia, amb la baixada de les temperatures, la pujada de les humitats i la reculada del vent de marinada que hi hagut durant la tarda, a la nit es treballarà per poder arribar i fixar tot el perímetre. Es tracta d’un perímetre discontinu i amb moltes taques a l’interior de vegetació sense cremar i que per tant, en cas de represa, pot propagar. De cara a demà s’espera un dia amb temperatures més baixes.

Un cotxe incendiat a la C-15, causa del foc

L'incendi va començar aquest dimecres a la tarda a causa d'un cotxe incendiat. Conduïa per la C-15 quan, a l’altura de Capellades, va haver de frenar de cop al veure que del Citroën C3 que tenia "quatre o cinc cotxes més endavant" començava a sortir un fum negre. De cop, una flamarada "va començar a cremar els matolls del costat de la carretera".

"En el pitjor dels escenaris el potencial és de 2.500 hectàrees”, va dir el conseller d’Interior, Miquel Buch. Els esforços se centren en encerclar l’incendi, que té un perímetre de 5 quilòmetres. El foc afecta la serra Conillera, una zona amb molts desnivells i de molt difícil accés.

Durant la nit hi han treballat 62 dotacions terrestres i, al llarg del matí, s'hi han afegit 12 mitjans aeris (un parell d'helicòpters de comandament, bombarders i avions de vigilància i atac). Per aprofitar la millora de les condicions meteorològiques amb la caiguda de la nit -pujada d'humitat i menys vent-, els bombers han intensificat els treballs en tot el perímetre del foc. Sobretot, a la zona del cap, on s'havien generat diversos focus secundaris a 25-30 metres. La zona de la cua-flanc dret també ha presentat dificultats, ja que hi ha molts barrancs i hi ha moltes zones que no han cremat però que ho poden fer si hi ha una represa. Per als Bombers, treballar en aquestes zones és altament perillós.

El foc va obligar a tallar la carretera C-15 en tots dos sentits entre Cabrera d’Anoia i la Pobla de Claramunt, però la via ha quedat reoberta aquest matí. També es va tallar la circulació de la R6 dels Ferrocarrils de la Generalitat entre Capellades i Igualada. Les vies es van reobrir a última hora de la nit. Fins a 16 mitjans aeris i 40 de terrestres van treballar durant tot el vespre de dimecres per apagar les flames, que van calcinar massa forestal però que en cap moment van amenaçar nuclis de població ni masies.

“Situació fortuïta”

Buch va afirmar que la causa del foc evidencia que “qualsevol situació fortuïta” pot provocar un incendi descontrolat i va demanar extremar la prudència per les altes temperatures. De fet, les flames es van propagar ràpidament per la muntanya de Miramar, atiades pel vent i el pendent. Un altre testimoni que conduïa en direcció sud explicava que en qüestió de 20 minuts les flames ja havien pujat “dalt de la muntanya” i havien començat a avançar cap a Castellolí, en una zona boscosa. “Entre les basses amb aigua i el foc hi ha menys de 500 metres: els bombers només triguen tres minuts a carregar i descarregar”, afegia des del lloc dels fets. La zona està plena d’indústries papereres, on els helicòpters van carregar els dipòsits per intentar aturar l’incendi.

En declaracions a l’ARA, l’alcalde de Capellades, Salvador Vives, va demanar “tranquil·litat” als veïns de la zona i que se segueixin les instruccions dels equips d’emergències. “Cal deixar treballar els que en saben. Nosaltres només podem ajudar, donar suport logístic i no entorpir”, va dir. Els Mossos i els Bombers van demanar que la gent no faci sobrevolar drons a la zona perquè això pot dificultar les tasques d’extinció.

El telèfon 112 va rebre 300 trucades que alertaven d’un incendi que es va deixar veure des de diversos quilòmetres. Just demà farà quatre anys del foc que va cremar 1.300 hectàrees a la mateixa comarca.

Alguns usuaris també han alertat, aquest matí, a través de les xarxes que hi havia un vehicle en flames a la C-17, a la Llagosta en sentit Granollers.

stats