Mossos d'Esquadra

Els sindicats policials demanen al jutjat que Sallent deixi de fer el curs de major

Interior demanarà si cal frenar-ho després de la suspensió judicial

3 min
Joan Ignasi Elena i Eduard Sallent durant el gabinet antiterrorista d'aquest divendres.

BarcelonaIncertesa. És la paraula, repetida per diverses fonts, que defineix millor la situació actual de la nova plaça de major dels Mossos d'Esquadra, el màxim rang de la policia catalana. Aquest dilluns es va fer públic que la titular del jutjat contenciós administratiu número 8 de Barcelona va suspendre el procés de selecció d'un nou major quan el director general de la policia, Pere Ferrer, ja havia escollit el comissari Eduard Sallent, actual cap del cos, per ser-ho. Sallent ha estat escollit, però encara no ha estat nomenat. La suspensió judicial és una conseqüència automàtica del fet que la jutge acceptés les mesures cautelars demanades pel sindicat policial SAP-Fepol. La gran pregunta que s'estan fent els serveis jurídics del departament d'Interior, però, és on comença i on acaba aquesta suspensió.

Segons fonts consultades per aquest diari, Sallent ha continuat fent el curs obligatori per arribar a ser nomenat major i Interior ja està preparant un aclariment de la resolució que enviarà en els dies vinents als jutjats per saber exactament què implica la suspensió, tal com va explicar aquest dilluns l'ARA. El sindicat SAP-Fepol, però, ja ha reaccionat a la notícia que el cap dels Mossos continuï fent el curs tot i la resolució: han presentat un incident d'execució de la resolució judicial perquè la jutge "requereixi al departament d’Interior a fer efectiu el compliment immediat de la resolució judicial i acrediti que així ho està fent". El sindicat considera que la suspensió "no s'ha fet efectiva" perquè Sallent continua fent la formació.

La normativa marca que el director de la policia elegeix un candidat a ser major, que en aquest cas va ser Sallent, i després aquest candidat ha de fer un curset (que s'allarga fins a principis de juliol) i una estada en una policia estrangera. Quan acaba tot aquest procés, pot ser nomenat. Ara Sallent es trobava a l'inici del curs. Fonts d'Interior precisen que tenen clar que la resolució judicial impedeix, per exemple, nomenar un major, però no tenen tan clar si Sallent pot continuar fent el curs o no. Mentre no enviïn i no es resolgui aquest aclariment, previsiblement tot continuarà igual.

Les mateixes fonts governamentals assenyalen que el curs de Sallent i l'estada a l'estranger, que anava a fer a Bèlgica, impliquen un gran esforç administratiu que costa frenar, i per això volen assegurar-se que estan obligats a fer-ho. En paral·lel, en els dies vinents, el departament també presentarà un recurs d'apel·lació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la resolució de la jutge en què accepta les mesures cautelars.

El fons de la qüestió

En aquesta resolució, la jutge en cap moment entra en el fons de la qüestió, que és si les bases de la convocatòria són prou exigents i demanen prou credencials. La magistrada simplement demana aturar-ho perquè, si no es fes ara, les conseqüències podrien ser irreparables. Abans d'això, la justícia va denegar unes mesures cautelaríssimes del mateix sindicat i unes cautelars de l'altra candidata que es va presentar al concurs públic, la comissària Alícia Moriana, que al·legava arguments semblants.

La convocatòria d'un nou major (ara mateix només n'hi ha un en actiu, Josep Lluís Trapero) també va generar polèmica extrajudicial pel fet que es va fer pública quan el Govern ja havia convocat les eleccions anticipades. La decisió de triar Sallent, el favorit, abans que Moriana també es va prendre dos dies abans dels comicis.

stats