Societat 17/02/2012

Indultats els cinc mossos que van torturar un detingut a la comissaria de les Corts el 2008

El consell de ministres argumenta aquesta decisió per les investigacions policials posteriors, que haurien aportat nova informació que no es va tenir en compte en la resolució del tribunal, i avala "el reingrés al servei públic per part dels cinc agents"

Albert Balanzà
2 min

BarcelonaEl govern espanyol ha indultat aquest divendres els cinc agents dels Mossos d'Esquadra que el 2008 van ser condemnats per l'Audiència de Barcelona per torturar i maltractar un home que va ser detingut per error dos anys abans i al qual li van arribar a ficar una pistola a la boca per arrencar-li una confessió. La condemna de l'Audiència va ser ratificada el 2009 pel Tribunal Suprem amb penes d'inhabilitació professional, presó i multa per delictes que tenien a veure amb lesions, tortura, maltractaments i detenció il·legal. Els fets s'haurien produït després que l'home fos arrestat com a presumpte autor d'un robatori amb violència i posteriorment deixat anar, moment en el qual va presentar la denúncia per arrest amb violència.

La decisió de l'executiu de Mariano Rajoy, segons han confirmat fonts del departament d'Interior de la Generalitat, arriba un cop s'han analitzat "investigacions policials posteriors", que han aportat més informació sobre els fets que van ser motiu de condemna i després del suport a l'indult dels agents de diferents personalitats dels governs de CiU i PSC. Segons la sentència de l'Audiència de Barcelona, els agents van colpejar i van torturar el detingut, al qual van confondre amb un atracador, i també van maltractar i van arrestar la seva nòvia, que estava embarassada de tres mesos, fins al punt que va permetre que escorcollessin el pis on vivien.

El govern espanyol ha decidit commutar les penes d'inhabilitació imposades per una única pena de dos anys de suspensió per exercir càrrec públic als agents C. L., P. B., S. P. i F.M. Els quatre condemnats tenien més de dos anys de presó i inhabilitació. Al cinquè condemnat, G. A., que tenia sis mesos de presó i inhabilitació, el consell de ministres ha optat per la mateixa pena. El document del ministeri de Justícia, al qual ha tingut accés l'ARA, precisa que "amb aquests indults s'aconsegueix el reingrés al servei públic per part dels cinc agents", els quals no hauran de complir els dos anys de presó perquè no tenen antecedents.

stats