Societat 08/07/2020

Un terç dels infants de Catalunya seran pobres a finals d'any a causa del coronavirus

Save the Children demana mesures immediates per evitar que la taxa de pobresa infantil arribi al 35%

Ara
3 min
SISTEMA INEFICIENT  A Espanya, les ajudes socials són poc efectives  en la reducció de la pobresa infantil.

BarcelonaUn terç dels infants que viuen a Catalunya seran pobres a finals d'any a causa del coronavirus si no s'actua ja. Així ho ha alertat l'ONG infantil Save the Children, que en el document Infància en reconstrucció ha posat dades a la crítica situació actual: més de 17.600 nens podrien ser nous casos en situació de pobresa aquest 2020, cosa que elevaria la taxa del 28,6% actual al 34,6%. Unes dades que, avisen, no milloraran encara que l'economia espanyola i catalana comencin a remuntar. "El risc dels nens i nenes de caure en la pobresa no es redueix tot i que l'economia millori", diuen a l'informe.

Amb aquestes xifres, Catalunya retrocediria més de deu anys, s'aproximaria a la xifra que hi havia abans de la crisi del 2008 i se situaria a la cua d'Europa, només superada per Romania. "La pobresa infantil a casa nostra és crònica i no podem confiar que la mera recuperació després de la crisi del coronavirus acosti les taxes de pobresa infantil a la mitjana europea", afirma Emilie Rivas, responsable de polítiques d’infància de Save the Children a Catalunya.

"Ens van fer fora del pis on vivíem i se'l va quedar en banc. Hem tingut molts problemes econòmics", explica a l'ARA Miriam Acacio, que viu a Canovelles amb el seu marit i tres filles menors d'edat. El seu testimoni evidencia que les estretors que vivien moltes famílies s'han tornat un ofec amb la crisi del coronavirus. Ella té un contracte de 28 hores netejant escoles i s'ha quedat sense el complement d'hores extres, i ell, que treballa de soldador, tres quarts del mateix. "Anem amb l'aigua al coll i les despeses no paren de créixer: hem hagut de comprar una impressora i material per fer manualitats aquests mesos", afirma.

Si han pogut tirar endavant, diu, és gràcies als 100 euros mensuals que des de fa tres mesos l'ONG els dona per a cada filla. "Aquests 900 euros ens han salvat la vida. No sé què haguéssim fet sense ells", admet, preocupada per un futur incert: "No tenim estalvis. Passem mes a mes i prou".

La Miriam, amb el seu marit i les seves tres filles

Segons l'entitat, el risc de pobresa és molt més gran en les famílies monoparentals: el 50% de les llars amb un sol progenitor estaran en risc de pobresa, set punts més que ara. "L'economia familiar se sustenta amb un sol sou que, si cau, per exemple a causa de l’atur, té un impacte molt més gran sobre el total dels ingressos de la família", afirma l'informe, que també denuncia que sense mesures de conciliació eficients "les mares soles amb fills han hagut de fer mans i mànigues per conciliar la feina amb la cura dels fills i no sempre han pogut mantenir el seu lloc de treball".

Mesures que cal fer ja

Tot i que el panorama sembla força desolador, l'entitat creu que hi ha marge perquè la situació "no sigui tan descoratjadora". Això sí, cal actuar ja. Entre les mesures que demana Save the Children hi ha transformar la renda garantida de ciutadania (RGC) en una prestació per fill a càrrec. És a dir, proposen "reutilitzar" els 380 milions d'euros anuals assignats al pressupost del 2020 de la RGC per dissenyar un nou ajut destinat a les famílies que tenen uns ingressos anuals per unitat de consum per sota del llindar de pobresa severa autonòmic (7.320 euros).

Així, les famílies més vulnerables amb un infant a càrrec rebrien 200 euros mensuals, i s'afegirien 100 euros per cada menor addicional. La prestació, que funcionaria com a complement a l'ingrés mínim vital, podria arribar a reduir sis punts percentuals la taxa de pobresa severa infantil (d'un 13 a un 7%). La família de la Miriam, per exemple, no rep aquests diners perquè cobra "massa". "Quan treballes, estàs fora dels ajuts monetaris. Hauria de viure sota d'un pont per cobrar aquestes ajudes!", assegura.

Per a aquestes famílies, també es proposa ampliar el programa d'ajuts per a despeses de primera necessitat: primer, perquè el programa sigui mensual; segon, per incrementar l'import; i, tercer, perquè es faci a través de targetes moneder, i no de transferència bancària.

També posen sobre la taula la necessitat de crear una prestació complementària d'habitatge i la creació d'una nova modalitat de situació d'emergència social per cobrar la RGC, durant cinc mesos, sense complir amb tots els requisits.

stats