Societat 21/05/2015

Uns arxius informàtics danyats a l'ordinador central de Rodalies: l'origen del col·lapse

El 17 d'abril el centre de control de trànsit de l'Estació de França també va aturar-se pel mateix motiu. El 20 d'abril va tornar a fallar, però aquell segon cop va ser per una fallada elèctrica

Ara
1 min
Un tren aturat a l'estació de Vic. ACN

BarcelonaA les 06.45 h d'aquest matí el sistema informàtic del Centre de Control de Trànsit situat a l'Estació de França ha obligat a aturar 200 trens a Catalunya. Els retards ja són mínims (15 minuts), però han arribat a ser de més d'una hora.

Què ha fallat?

L'Adif està investigant encara les causes de l'avaria, però les primeres dades apunten a un errada del sistema informàtic, concretament per culpa "d'uns arxius danyats", segons fonts d'Adif. Per aquest motiu el gestor d'infraestructures ha decidit obrir un expedient a l'empresa subministradora dels serveis informàtics, Schneider. El problema s'ha detectat a les 06.45 i s'ha resolt a les 07.50 h.

Per què s'ha produït el col·lapse?

L'avaria ha fet aturar el trànsit com una mesura de seguretat. Sense poder seguir el recorregut dels trens, no es pot assegurar la seguretat. S'han aturat 200 trens de Rodalies, Regionals i els de Llarga Distància del corredor mediterrani.

És el primer cop que passa?

No. En l'últim mes ha fallat tres cops el centre de control de trànsit. El 17 d'abril el motiu va ser el mateix que el d'aquest dijous, un problema informàtic amb uns arxius danyats. El 20 d'abril va tornar a avariar-se el centre de l'Estació de França, però aquell cop va ser per una fallada de l'alimentació elèctrica.

Quina és l'afectació?

El centre de l'Estació de França controla tot el trànsit ferroviari a les províncies de Barcelona i Girona i parcialment a Lleida i Tarragona.

stats