Societat 14/01/2015

El Ingenio, capgrossos històrics i artesans

Des de fa gairebé 200 anys, aquesta botiga està especialitzada en l'elaboració d'aquestes figures

Ara
2 min

BarcelonaAl carrer d’en Rauric número 6 hi ha El Ingenio, una botiga històrica on s’hi poden trobar articles per a festes. Hi destaquen per damunt de tots els capgrossos, fabricats artesanalment des de fa gairebé 200 anys.

El Ingenio és un comerç que va néixer l’any 1838 gràcies a la família Escalé, que la va fundar com a taller de festes. Uns anys més tard, concretament el 1924, els Cardona Homs van fer-se càrrec de l’establiment i el van convertir en una referència del sector a la ciutat de Barcelona.

A El Ingenio s’hi poden trobar tot tipus d’articles per a festes, de màgia, malabars o circ. Però hi ha un article que destaca per sobre la resta i que fa aquest establiment únic: són els capgrossos.

Les prestatgeries d’aquesta botiga estan plenes d’aquests productes tan populars en terres catalanes. Dracs, àguiles, dimonis, diferents personatges i fins i tot en Grouxo Marx reben els clients que hi entren. De capgrossos n’hi ha molts i de diferents mides.

La Rosa Cardona, gerent d’El Ingenio, fa aproximadament 50 anys que treballa en aquesta botiga del carrer d’en Rauric custodiada per un capgròs de Pablo Picasso. Just a l’entrada, també s’hi poden observar fotografies antigues i la Rosa encara guarda algun dels primers catàlegs que es van publicar.

Capgrossos 100% artesanals

Darrere la part visible de la botiga hi ha l’obrador, un taller on hi treballa el senyor Agustín. Lluny d’utilitzar la moderna maquinària actual, a El Ingenio encara fabriquen tots els capgrossos de forma totalment artesanal.

Generalment, la botiga utilitza els seus propis motllos tot i que, si arriba un encàrrec concret, el procés varia. Aleshores, es crea el prototip amb guix, per després fabricar-lo amb cartró pedra. En aquest taller encara guarden motllos i peces que, amb més de 150 anys d’antiguitat, s’han convertit en veritables relíquies.

stats