Societat 01/12/2016

Cas Innova: Prat i l'exalcalde de Reus, a les portes del judici per la contractació a dit d'un excàrrec del Servei Català de la Salut

El jutge afegeix aquesta investigació a la del fitxatge irregular d'un arquitecte i acusa l'empresa municipal d'una "grollera manca de control" dels diners públics

Montse Riart
2 min
L'exdirector general d'Innova, Josep Prat, a la sortida dels jutjats de Reus, aquest dimarts al matí. ACN

BarcelonaEl jutge que investiga el presumpte cas de corrupció a l'entorn del hòlding d'empreses municipals de Reus Innova deixa a les portes del judici l'expresident de l'Institut Català de la Salut (ICS) i exdirector general d'Innova, Josep Prat, i l'exalcalde del municipi Lluís Miquel Pérez per col·locar a dit un excàrrec de la Generalitat, Carles Manté.

Manté havia estat director del Servei Català de la Salut. Va plegar del càrrec el desembre del 2006, però segons el jutge el març del 2007 Prat va contractar l'empresa privada que havia muntat aquest home per diversos projectes de consultoria que "mai s'ha pogut acreditar" que es portessin a terme. En total Manté hauria cobrat 720.000 euros d'Innova "sense presentar cap informe que justifiqui els treballs", segons explica el jutge en el seu últim escrit.

Col·locat a dit

En aquesta resolució que tanca la investigació del fitxatge de Manté per Innova, el jutge recorda que quan va declarar com a investigat el juliol del 2013, el mateix Prat va reconèixer que Manté havia estat "col·locat a dit" a Innova. Va explicar que els consellers delegats del hòlding d'empreses municipals i la conselleria de Salut "li van ordenar" que el contractés.

El jutge recorda que "després de quatre anys d'investigació no s'ha trobat cap treball o informe que justifiqui que Manté hagués col·laborat amb Innova entre el 2007 i el 011", tot i cobrar-ne 720.000 euros.

"Una grollera manca de control dels diners públics"

El jutge explica que la contractació de Manté corrobora la "grollera manca de control dels diners públics" al si d'Innova, amb el consentiment de Prat i l'exalcalde de Reus, que considera que va tenir "un paper cabdal" en el seu fitxatge.

Considera que les irregularitats comeses en aquesta incorporació són les mateixes que es van produir en el cas de la contractació de Jorge Batesteza, també exgerent d'un dels organismes del Servei Català de la Salut, i per això creu que s'han de jutjar junts i acumula les dues causes en una de sola. Tots dos contractes van tenir un cost de més d'un milió d'euros per a les arques municipals.

Batesteza va arribar a cobrar 387.000 euros per feines que mai va fer en la construcció del nou Hospital de Reus, segons el jutge, que veu diferents elements en comú en totes dues contractacions irregulars: que en totes dues s'hi van invertir "diners públics", que tots dos contractes es van fer "ometent totalment i absolutament el procediment legal" i que no hi ha cap prova "que es portessin a terme realment els treballs".

El jutge responsabilitza Prat, Pérez, Manté, Batesteza i cinc persones més dels delictes de prevaricació, malversació de diners públics, tràfic d'influències, blanqueig de capitals i falsedat documental. Dóna fins el 3 d'abril a les parts perquè li diguin si volen anar a judici i presentin els seus escrits d'acusació i defensa.

stats