Interior preveu un augment de la mobilitat el cap de setmana i extremarà els controls en parcs naturals i zones de costa

Cauen a la meitat les descàrregues de certificats d'autoresponsabilitat tot i que el confinament comarcal continua vigent

3 min
Una agent dels Mossos en un control pel confinament.

Santa Coloma de GramenetNomés tres dies després que s'hagi autoritzat la mobilitat fora de la comarca als grups bombolla o convivents, el Govern ja ha detectat un augment generalitzat dels desplaçaments a Catalunya. El departament d'Interior ha alertat que els trajectes de vehicles només dins l’àrea metropolitana de Barcelona van augmentar un 9% dilluns i un 5% dimarts i dimecres, unes xifres que s'acosten a les que es registraven durant el període de setembre i octubre, abans dels confinaments perimetrals, i que suposen només una disminució del 5% respecte a l’època prepandèmica. Fora de l’àrea metropolitana també hi ha hagut un increment del 10% “o més”, segons ha informat el conseller d’Interior, Miquel Sàmper. Aquesta tendència preocupa el departament, que preveu que la mobilitat viària augmenti encara més aquest cap de setmana malgrat les males previsions meteorològiques, amb pluja i fins i tot nevades en uns quants indrets del país.

El Servei Català de Trànsit preveu que 930.000 vehicles es moguin aquest divendres per l'àrea metropolitana i Sàmper ha anunciat que s'extremaran els controls dinàmics a la muntanya, els parcs naturals i les zones de costa per evitar congestions i garantir la reducció de la interacció social a l’aire lliure. La Diputació de Barcelona també incrementarà el control i la vigilància als espais de la Xarxa de Parcs Naturals durant les pròximes setmanes, per garantir-ne la gestió i el bon ús. A més, Interior mantindrà els 400 controls aleatoris per garantir el compliment de restriccions a tot el país i recuperarà els controls de Trànsit que ja es feien habitualment quan es preveia un augment de la mobilitat en períodes festius o de vacances. “Reitero: la mobilitat s’ha de fer amb precaució i sempre amb la mateixa bombolla de convivència”, ha insistit Sàmper.

Per garantir que els ciutadans compleixin les normes i no viatgin amb persones d'altres bombolles, els Mossos d'Esquadra podran exigir documents que acreditin que formen part del mateix grup, com el DNI. Si un grup de diferents nuclis de convivència són sorpresos en un control, els Mossos podran obrir un procediment administratiu i multar-los, així com fer-los tornar a casa. Segons el conseller, la població té una “percepció errònia” que el confinament comarcal ja no hi és i que es poden fer reunions fora de la comarca de residència. “Malgrat l’excepcionalitat per a les bombolles de convivència, el confinament comarcal es manté”, ha insistit. I ha afegit: "No s'ha de trencar mai la bombolla. No hauríem d'interaccionar amb bombolles diferents. Les dades són preocupants".

Sàmper ha llançat un toc d’alerta a la població després de constatar que cada vegada hi ha menys descàrregues dels certificats d'autoresponsabilitat que permeten desplaçar-se fora de la comarca: en tres dies la demanda en línia d'aquest document ha caigut a la meitat. “Hem passat de tenir-ne 80.000 dilluns a 40.000 dimarts, i ahir dimecres ja només se'n van descarregar 15.000”, ha lamentat. El subdirector general de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado, ha afegit que "les normes de les explicacions que s'han donat del confinament comarcal potser no han sigut del tot eficients", però ha remarcat que no es pot compartir pis turístic ni pernoctar amb gent de fora de la bombolla. Sí que es poden fer trobades seguint les mesures de seguretat, encara que les autoritats no ho recomanen per minimitzar els riscos.

De moment les sis estacions d'esquí de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) han venut, en quatre dies, uns 4.000 forfets per als pròxims caps de setmana. El president de FGC, Ricard Font, ha explicat a l'ACN que per a molts esquiadors aquest cap de setmana suposarà l'arrencada de la temporada d'esquí.

Aturar els 'botellons'

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana han posat en marxa un dispositiu conjunt al barri del Born i en altres zones de Barcelona per aturar la proliferació de botellons. Ho ha explicat el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, després que els últims caps de setmana s'hagin viscut situacions d'incompliments amb gent al carrer en grups i algunes persones sense mascareta.

El conseller ha afirmat que la "fatiga pandèmica" està portant a aquestes situacions en diferents llocs del país i ha afegit que és especialment "escandalós" al Born. El comissari portaveu dels Mossos, Joan Carles Molinero, ha detallat que aquest dispositiu conjunt ja funciona des del 28 de febrer i no només al Born, sinó també al voltant del Macba i en altres places de Barcelona.

stats