Tecnologia
Societat 21/06/2011

Japó fabrica l'ordinador més ràpid del món

El dispositiu K de la companyia japonesa Fujitsu lidera el rànquing TOP500. La llista la realitzen universitats alemanyes i nord-americanes dues vegades l'any

Efe
1 min

JapóUn ordinador fabricat per la companyia japonesa Fujitsu s'ha convertit en la computadora més ràpida del món, segons el rànquing TOP500 elaborat per universitats alemanyes i nord-americanes.

El superordinador de Fujitsu, anomenat K i encara en desenvolupament, s'ha creat en col·laboració amb l'institut nipó de recerca Riken. El dispositiu és capaç d'efectuar 8.160 bilions d'operacions per segon, més del triple que el seu predecessor en rapidesa, el xinès Tianhe-1A.

El projecte K compta amb una inversió que ronda els 112.000 milions de iens (uns 972 milions d'euros) i tindrà com a objectiu principal el càlcul de prediccions del canvi climàtic, segons ha informat l'agència Kyodo.

El premi Nobel de química 2001 i president de l'institut Riken, Ryiji Noyori, ha assegurat que és en els camps de la ciència i la tecnologia on el Japó pot "demostrar la seva fortalesa".

Amb el reconeixement d'aquesta edició de la TOP500, el Japó se situa, per primera vegada en els últims set anys, al capdamunt d'una classificació que, històricament, ha dominat juntament amb els EUA, però que en les últimes edicions ha vist disputada amb la Xina i l'Índia.

La llista d'ordinadors més ràpids del planeta, que recull avui el diari nipó Nikkei, es realitza dues vegades l'any.

stats