Societat 07/03/2016

El jutge estudia si ha prescrit cap de les denúncies contra el pederasta confés Joaquín Benítez

Una de les possibles víctimes ha retirat la denúncia contra l'exprofessor dels Maristes

Enric Borràs / Selena Soro
2 min
Acceptar la maldat

BarcelonaEl jutge titular del jutjat d'instrucció número 6 de Barcelona, que investiga el cas del pederasta confés dels Maristes Sants-les Corts Joaquín Benítez, estudia ara quines de les denúncies que s'han presentat fins ara poden haver prescrit. De moment ha pres declaració a dues de les possibles víctimes i una tercera ha retirat la demanda, i ha preguntat als advocats i a les acusacions quins dels altres 14 casos poden haver prescrit.

Els delictes d'abusos sexuals a menors -com la majoria, amb excepcions com el terrorisme- prescriuen. Ho fan en funció de la gravetat i de la pena que comportarien. Tenint en compte que la majoria de les víctimes no denuncien fins que tenen més de 25 o 30 anys, la prescripció fa força difícil que prosperin molts casos contra els abusadors.

El temps per a la prescripció del delicte comença a comptar quan la víctima compleix els 18 anys. Això vol dir que alguns abusos poden prescriure quan l’afectat ha complert els 23 i d’altres quan en té 28, 33 o 38. Quan una víctima ha complert els 38 ja no hi ha res a fer, qualsevol cas d’abusos sexuals d’abans que tingués 18 anys ha prescrit.

Denúncia retirada

L'exprofessor dels Maristes Joaquín Benítez acumula en aquests moments 16 denúncies en ferm pels abusos sexuals a diversos alumnes. Una dissetena víctima ha decidit retirar finalment la denúncia. Segons fonts properes al cas, aquesta persona hauria decidit fer-se enrere com a acusació per motius laborals i poca disponibilitat. Ho ha comunicat tot just després que el jutge li prengués declaració.

Les mateixes fonts assenyalen a la falta de consistència de l'acusació en particular com una una de les possibles raons perquè finalment hagi decidit retirar la denúncia.

A través d'un comunicat, el TSJC ha informat que Benítez s'ha presentat puntualment a comissaria cada setmana tal com s’havia acordat en la seva interlocutòria de llibertat. De moment, el jutge ha pres declaració, com a testimonis, a les dues primeres víctimes. Per la seva banda, els metges forenses estan fent els reconeixements psicològics necessaris per estudiar la versemblança de les denúncies.

stats