Societat
Societat 13/07/2011

La pugna dels Jocs Olímpics: Barcelona o Madrid?

El fet que Madrid demani ser seu dels Jocs d'estiu de 2020 tensa la situació amb Barcelona, que vol organitzar els d'hivern del 2022. És molt improbable que el COI doni dues edicions tan seguides al mateix estat. Hereu ha reaccionat amb advertiments a Gallardón i Trias busca, per ara, la germanor

Redacció
2 min
Xavier Trias (alcalde de Barcelona), Alberto Ruiz-Gallardón (alcalde de Madrid) i Jordi Hereu

Barcelona"L'esperit olímpic continua viu en la ciutadania". Aquestes han sigut les paraules de l'alcalde Alberto Ruiz-Gallardón quan aquest matí ha fet oficial la candidatura de Madrid pels Jocs Olímpics del 2020.

Si bé no hi ha cap norma explícita que prohibeixi la celebració de dos grans esdeveniments esportius en un mateix país amb poc marge temporal - el cas més recent és Brasil, que serà la seu del Mundial de Futbol el 2014 i dels Jocs Olímpics el 2016 -, també ho és la baixa probabilitat que el COI concedeixi dues gestes olímpiques al mateix estat. Per tant, la candidatura de Madrid podria suposar un clar entrebanc per la cursa barcelonina, que opta per ser la seu dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2022. Paradoxalment, Gallardón s'ha trobat amb el suport del seu homòleg barceloní. El convergent Xavier Trias ha aplaudit aquest matí la candidatura de Madrid i no ha dubtat en afegir "aquest cop espero i desitjo que guanyin". Per Trias era "quasi, quasi obligat" que Madrid fes un nou intent" després de tot el que han gastat" i ha acabat dient que li sembla “molt bé".

Qui no ha rebut amb tanta il·lusió la notícia ha sigut Jordi Hereu. L'exalcalde de Barcelona ha sigut taxatiu i en declaracions a Com Ràdio aquest matí ha demanat “igualtat de condicions” en les aspiracions olímpiques de les dues ciutats. Hereu ha assegurat respectar “l'anhel” i les “aspiracions” de Madrid però ha demanat que això no serveixi per excusar “el deute” de la ciutat.

La candidatura Barcelona Pirineus, presentada per Jordi Hereu a finals del 2010, ha estat envoltada de polèmica des d'un inici. Un dels més crítics ha sigut l'alcalde de Saragossa, Juan Alberto Belloch, que veu la proposta del seu rival del tot “inoportuna”. Belloch, que capitaneja la candidatura Saragossa Pirineus, va carregar contra Hereu i el va acusar d'haver tingut un comportament “poc olímpic”, a la vegada que es va negar a rebre'l quan l'altre volia explicar-li la proposta i va etzibar-li un “no està convidat a Saragossa”.

La candidatura que presentarà Madrid el 2013 serà la tercera consecutiva. La ciutat ja ho va intentar el 2005 per organitzar els Jocs Olímpics del 2012, que va guanyar Londres, i el 2009 va ser finalista amb Rio de Janeiro pels de 2016, però van guanyar els brasilers.

stats