Societat 12/12/2018

Josep Bou: "Barcelona no és Eslovènia, és Espanya. Eslovènia fa pudor de mort i Barcelona no en pot fer"

El candidat del PP assegura que farà alcalde Valls, però descarta per ara integrar-se a la seva candidatura

Mireia Esteve
4 min
Josep Bou, aquesta tarda a Barcelona

BarcelonaDilluns l'encara regidor del PP a l'Ajuntament de Barcelona Alberto Fernández Díaz anunciava que no optaria a la reelecció a les eleccions municipals de l'any que ve. Dos dies després, el nom que sonava amb més força per rellevar-lo, el president d'Empresaris de Catalunya, Josep Bou, ha presentat la seva candidatura aquesta tarda davant del monument a les víctimes de l'atemptat d'Hipercor, a l'avinguda Meridiana de Barcelona, on ha fet una ofrena floral juntament amb el president de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes, José Vargas.

Bou s'ha reivindicat com l'antídot per evitar que l'independentisme i l'actual alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, governin l'Ajuntament de Barcelona. El fins ara president d'Empresaris de Catalunya ha presentat l'independentisme com un moviment que ha trencat la convivència entre catalans i ha utilitzat la comparació que va fer el president de la Generalitat, Quim Torra, sobre la via eslovena per carregar-hi en contra: "Barcelona no és Eslovènia, és Espanya. Eslovènia fa pudor de violència, enfrontament i mort, i Barcelona no en pot fer, és una ciutat massa bonica".

Bou renunciarà a la presidència d'Empresaris de Catalunya avui mateix, en la junta directiva d'aquest tarda, per "preservar la independència de l'organització", ha assegurat en un comunicat que ha enviat als mitjans de comunicació. Un cop s'ha fet públic que Bou serà el candidat dels populars a l'alcaldia de Barcelona, ell mateix ha fet un tuit en al·lusió a les declaracions del president de la Generalitat, Quim Torra, sobre la via eslovena:

Josep Bou és empresari i dirigeix la cadena de fleques Jaime Bou, S.A. En els últims anys ha acumulat pèrdues de 700.000 euros, un fet que Bou atribueix a un "boicot" per "raons polítiques".

Tampoc sap el preu del bitllet de metro

Bou ha afirmat que, si és escollit alcalde, prioritzarà l'ocupació, l'habitatge i el comerç. Ara bé, a preguntes dels periodistes, l'empresari no ha sabut respondre quin és el preu d'un bitllet senzill de metro o bus, igual que li va passar a Manuel Valls en l'entrevista amb la directora de l'ARA, Esther Vera. Bou ha respost que "no és un tema important", i ha tirat pilotes fora assegurant que en les pròximes setmanes se submergirà més en la ciutat i ja ho sabrà; tanmateix,ha acabat dient que li sonava que el cost és de 2,50 euros.

Precisament, sobre una possible integració de la seva candidatura amb la de Manuel Valls, Bou ha explicat que de moment no ha parlat amb l'ex primer ministre francès però que té intenció de fer-ho en les pròximes hores. "Li trucaré i parlarem una bona estona". En aquest sentit, però, Bou ha explicat que no té intenció d'integrar-s'hi, sinó d'arribar a acords postelectorals per tal que els independentistes o l'actual alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no entrin al consistori. "Si Valls ha de ser alcalde amb la meva ajuda, ho serà, i si jo ho haig de ser amb la seva ajuda, ho seré", ha sentenciat.

De fet, Bou no s'ha mostrat preocupat davant la possibilitat que Vox es presenti a la ciutat de Barcelona. "Vox és la dreta, no passa res, no ens hem d'espantar [...]. Jo representaré l'espai de centredreta", ha assegurat Bou, tot i que durant tot l'acte s'ha volgut mostrar com una persona que no representa cap espai ideològic ni cap color polític.

En la mateixa línia que Valls, Bou ha avisat que serà implacable amb les accions dels CDR. "Barcelona no es mereix la impunitat amb què aquests moments estan actuant aquests individus amb violència, tallant carrers, molestant la producció i fent boicot als camions", ha criticat. I ha afegit: "El 21-D intentaran apedregar el president espanyol". "Barcelona no ha de ser capital de cap república. De fet, no volen fer ni una república, sinó que aspiren a una republiqueta", ha ironitzat.

La integració amb el PP

La direcció del PP a Catalunya va descartar des d'un bon principi integrar-se a la candidatura de Manuel Valls i des de fa setmanes havia descartat que Alberto Fernández Díaz tornés a optar a la reelecció a les eleccions del maig. Així, la cúpula del partit volia buscar un candidat independent que representés el centredreta a la capital catalana i ja fa uns dies que va proposar el fins ara president d'Empresaris de Catalunya ser el número u de la llista dels populars a l'Ajuntament de Barcelona.

De fet, Bou ha explicat que el mateix Pablo Casado va ser qui el va venir a buscar durant el congrés extraordinari que els populars van celebrar a Sitges a principis de novembre per nomenar Alejandro Fernández com a president del partit. "Em va venir a conèixer Pablo Casado i m'ho va exposar", ha assegurat. De fet, fonts pròximes a la candidatura asseguren que ha sigut el mateix Pablo Casado qui ha portat les negociacions amb Bou. "Tot el que vaig demanar, se'm va donar, el PP està al darrere amb estructura, suport i finançament, però jo tindré el meu equip", ha explicat durant l'acte de presentació. Les últimes enquestes auguren uns mals resultats pels populars a la ciutat de Barcelona, que es quedarien amb tres regidors o algunes fins i tot, els deixen fora del consistori.

En aquest sentit, el fins ara president d'Empresaris de Catalunya ha explicat que el seu objectiu és configurar una candidatura "d'independents". "Estic segur que en aquest projecte m'acompanyaran moltes persones, la majoria com a independents, perquè vull fer una candidatura plural formada per barcelonins que se sentin catalans, com no podia ser d'una altra manera i, per tant, també espanyols que vulguin viure en la millor ciutat del món en un clima de concòrdia i pau", ha explicat. De moment, en alguns dels cartells de la seva candidatura que ha presentat aquesta tarda no hi apareixia el logo del PP. Ara bé, aquest diumenge el president del partit a nivell estatal, Pablo Casado, serà a Barcelona per presentar oficialment Bou com a candidat.

El president dels populars catalans, Alejandro Fernández, ja ha felicitat el nou alcaldable dels populars a través de les xarxes:

stats