Els joves espanyols, entre els europeus que marxen més tard de casa dels pares

Un estudi de l'Eurostat revela que els nòrdics s'emancipen gairebé 10 anys abans que els del sud d'Europa

Els joves de l'estat espanyol estan entre els europeus que abandonen més tard la llar familiar. Un informe publicat aquest dimarts per l'Eurostat, l'oficina d'estadística europea, col·loca la joventut de l'Estat a la cua de l'emancipació, als 29,3 anys de mitjana, mentre que els més precoços a la UE, els suecs, s'independitzen als 21. Coincidint amb el dia internacional de les famílies l'Eurostat ha difós aquest estudi, que revela que un de cada quatre joves d'entre 25 i 34 anys encara vivien a casa dels pares l'any 2016.

Les xifres constaten grans diferències entre els estats membres, especialment entre el nord i el sud del continent, fins al punt que els nòrdics s'independitzen gairebé 10 anys abans que al sud d'Europa. Els joves nòrdics són els que, de mitjana, marxen del domicili familiar més d'hora, poc després de fer els 20 anys. És el cas dels suecs, els que s'emancipen més ràpid, als 21 anys de mitjana; dels danesos, als 21,1; o dels finlandesos, als 21,9 anys. A l'altre extrem de l'escala, els europeus que fan més vida a casa dels pares són els joves de Malta i de Croàcia. No és fins als 32,2 i els 31,9 anys, respectivament, que fan les maletes i diuen adeu als pares. Els segueixen Eslovàquia (30,8 anys), Itàlia (30,1 anys), Grècia (29,4 anys) i Espanya (29,3 anys).

Les dones s'independitzen abans

Malgrat les diferències d'edat d'emancipació entre els estats membres, l'informe de l'oficina d'estadística comunitària també destaca un aspecte compartit entre tots ells: són les dones les que marxen abans que els homes, en tots els casos, com ara en l'estat espanyol, on els homes s'independitzen als 30,3 anys, mentre que elles ho fan dos anys abans, als 28,3.