Joves de festa a Empuriabrava: “És millor que ens facin tests, perquè sortirem igualment”

Compliment desigual de les mesures anticovid entre els locals d'oci nocturn

4 min
Joves fent cua per entrar a una de les discoteques d'Empuriabrava, aquest divendres a la nit

Castelló d'EmpúriesÉs mitjanit, l’hora bruixa, a Empuriabrava. La marina residencial de Castelló d’Empúries és coneguda, a més dels 25 quilòmetres de canals navegables, per la seva àmplia oferta d’oci nocturn, concentrada especialment a la zona d'Els Arcs. Cada cap de setmana s’hi apleguen centenars de joves i no tan joves, la majoria dels quals són estiuejants de Barcelona o veïns francesos. Malgrat que aquest divendres a la nit encara no hi havia les aglomeracions típiques del pic de l’estiu, hi havia força ambient: molts dels locals d’oci nocturn que han reobert tenien totes les taules ocupades, i els carrers principals eren un formiguer de persones i vehicles que anaven amunt i avall. Però el compliment de les mesures anticovid era molt desigual: mentre que hi havia establiments que aplicaven els controls establerts, en d’altres semblava que la pandèmia no existís. 

És el cas d’alguns dels pubs que hi ha a l’edifici d’Els Arcs, una galeria comercial amb un pati central a l’aire lliure rodejat de locals i restaurants. Aprofitant que una part de l’espai és exterior, es podien comptar amb els dits d’una mà el nombre de mascaretes posades: ni tan sols en duien els cambrers, promotors ni membres de seguretat. A més, en cap dels locals es demanaven les dades dels clients, una de les condicions que va posar el Procicat per reobrir l’oci nocturn. “Aquí tothom passa de tot; entre que molts són francesos i que els d’aquí necessiten treballar després de mesos tancats, ningú diu res!”, admetia una de les cambreres, que preferia no identificar-se. 

En una de les taules del local central hi havia la Valentina, la Martina i l’Elena, que viuen en un poble de la comarca i que no han parat de ballar des que han arribat. “Al·leluia! Ja era hora!”, van cridar quan se’ls va preguntar per l’obertura de l’oci nocturn. “Estàvem molt angoixades, portàvem mesos de classes online i que només podíem quedar amb els amics de sempre. Necessitàvem sortir!” Una frase, “Necessitàvem sortir”, que serà la més repetida al llarg de la nit pels diferents entrevistats, la majoria d’entre 18 i 25 anys: “Ens han xafat un any de les nostres vides, necessitem socialitzar-nos, conèixer gent, tenim dret a sortir de festa”, defensava també en Lucas, que és de Barcelona i està passant uns dies de vacances amb tres amics més.  

A unes passes de distància d’Els Arcs hi ha tres locals de moda entre el jovent: el Coco, el Mojito i el Síkim. En els dos primers pràcticament no es feien complir les restriccions, almenys aquest divendres a la nit: no demanaven les dades dels clients, es permetia fumar amb les catximbes que proporcionen -tot i que no es respectava la separació de dos metres- i es podia voltar per dins dels locals sense mascareta, sense que ningú et cridés l’atenció.

Per contra, al Síkim sí que s’aplicava la normativa: només hi podien accedir les persones que tenien reserva i era obligatori entrar amb mascareta i portar-la per demanar a la barra o anar al lavabo. A més, ja no hi ha pista de ball: només es pot estar a les taules. Però, el cert és que, amb l’excusa de la consumició, cap dels presents portava mascareta un cop s'asseien. 

Solució dels joves: test i vacunes

Una de les discoteques més emblemàtiques de la població és Passarel·la, però encara no ha reobert. Segons expliquen a les xarxes, estan a l’espera que millorin les restriccions respecte a l’horari (fins a les 3.30 h) i l’aforament (menys del 50%). En canvi, molt a prop de la mítica sala sí que ha tornat a obrir portes el Soho, on només s’hi pot accedir si tens reserva o si has rebut un codi QR, després de registrar-te. És passada la una de la matinada i força joves fan cua per entrar, com en Gerard i en Moha, que estan amb la resta de l’equip de bàsquet celebrant el final de la temporada. Tots creuen que s’hauria d’haver permès abans la immunització dels joves: “Ens culpen dels brots, però fins fa uns dies no podíem demanar hora per vacunar-nos! Haurien d’haver començat per nosaltres o haver-nos vacunat abans d’obrir l’oci nocturn!”, deixa anar en Gerard, i en Moha afegeix: “I si no volen tants contagis, que vacunin les 24 hores del dia, que jo fa dies que intento demanar hora… i només em dona cita per Viella o Lleida!”

La majoria dels consultats al llarg de la nit reconeixen que, en general, molt pocs pubs i discoteques fan complir les mesures. “Com que pots treure’t la mascareta al consumir, estàs tota l’estona bevent i així no l’has de portar… Total, tampoc et diuen res!”, descriu la Jéssica. I la Pili creu que les restriccions són “xorrades”: “No serveixen de res, si igualment sortim aquí fora i ens ho saltem tot!” I és que molts joves tenen la percepció que ja no hi ha perill, malgrat l'augment de contagis de la darrera setmana: “Els nostres pares i avis ja estan vacunats, i a nosaltres ens afecta poc! No sé per què han d’alarmar la gent d’aquesta manera!”, opina en Carlos. 

Tot i això, tots els entrevistats veurien amb bons ulls que els fessin proves abans d’entrar a un local. “A França es poden fer una prova cada setmana, però aquí només te’n fan si ets contacte estret d’un positiu. Diuen que som irresponsables, però no ens deixen fer-nos un test abans de cada festa! Què es pensen? Que volem contagiar els nostres amics?”, s'exclama la Luci. De fet, la majoria de joves arriben a la mateixa conclusió que expressa en Rafa: “És millor que ens facin tests, perquè igualment, tant si ho prohibeixen com si no, nosaltres sortirem de festa i ens emborratxarem, sigui en una discoteca, a la platja o en una casa”.

stats