Tancament voluntari de discoteques per l'increment de contagis

El sector de l'oci nocturn demana poder limitar l'entrada a qui tingui un test negatiu i alguns locals opten per no obrir

2 min
Gent ballant en una discoteca en una imatge d'arxiu durant una de les proves pilot de reobertura del sector

BarcelonaL'oci nocturn no vol pagar els plats trencats de l'increment de contagis de covid que afecta de manera molt particular el sector més jove de la població. Per això, algunes discoteques, després de constatar que amb les mesures actuals els és "impossible" garantir que són espais d'oci "segurs", han optat per abaixar la persiana. Així ho han fet, per exemple, els dos locals en actiu del grup Arena, que en un comunicat ha lamentat aquesta "impossibilitat" de blindar-se com a espai segur si no s'implementen noves mesures com a possibilitat de limitar l'entada a qui acrediti tenir un test d'antígens negatiu o fins que la campanya de vacunació no estigui més avançada.

No són els únics que han decidit fer aquest pas, també han tancat de manera preventiva espais com la carpa Titus de Badalona, que assegura que, tenint en compte l'evolució de la pandèmia, es veu "amb l'obligació moral" de tancar. Els responsables del local remarquen que els és "molt complicat" treballar havent de garantir que tothom compleix les pautes. Locals com Cocoa i La Milonga, a Mataró, o Quedequé, a Montblanc, han pres la mateixa decisió.

Des de la patronal de l'oci nocturn, Fecasarm, defensen que els tancaments preventius s'han acordat per "responsabilitat" i llancen un avís al departament de Salut: "Si desapareix de manera gradual l'oferta legal, pujarà la il·legal i creixeran els contagis", defensa Joaquim Boada, secretari general de l'entitat, en declaracions a l'ARA. Considera que el degoteig de tancaments hauria de "fer reaccionar" el Govern per introduir canvis en els protocols i permetre que els locals només autoritzin entrada qui porti un test negatiu. Assegura que les discoteques podrien mitigar el cost de la prova amb ofertes en consumicions o en el preu de l'entrada i que és "l'única forma" de garantir que tothom que hi entra pot estar "segur" de no contagiar o ser contagiat.

"Pagar els plats trencats"

Ara, apunta, els locals s'exposen a ser "els principals culpables" de qualsevol contagi o brot en l'àmbit nocturn perquè són els únics on es controla la traçabilitat. "És evident que, amb les regles vigents en aquest moment, l'oci nocturn legal té tots els números d'haver de pagar els plats trencats de tots els contagis i brots que es puguin produir en l'oci nocturn tant legal com il·legal", lamenta la patronal.

Les discoteques poden obrir des del 21 de juny, quinze mesos després del seu tancament per la pandèmia, amb registre de clients, mascareta obligatòria sempre que no s'estigui bevent, prohibició de consumir a la pista i l'aforament limitat, entre altres mesures. Locals com ara la discoteca Arena de Blanes o la Sala Razzmatazz de Barcelona de moment han optat per no reobrir i la sala Apolo ho farà aquesta nit amb mesures de seguretat.

stats