Societat 04/10/2016

6.000 euros per un ronyó

Jutgen un clan familiar per intentar comprar un ronyó per a un dels fills malalts a un indigent a qui haurien acabat amenaçant i apallissant

Montse Riart
3 min
Un instant de l'operació policial on es va detenir els membres del clan familiar acusats d'intentar comprar un ronyó a un indigent a canvi de 6.000 euros

BarcelonaL'Audiència de Barcelona jutja aquest dimarts un pare i dos fills d'un clan familiar serbi acusats d'haver intentat comprar un ronyó a un indigent per a un dels germans que necessitava un trasplantament. La Fiscalia els demana 11 anys de presó.

La Policia Nacional creu que la família hauria amassat una fortuna robant pisos. En dues cases de Madrid haurien aconseguit un botí de 2 milions d'euros. L'Audiència Nacional els va investigar per utilitzar nenes als robatoris. Sospitava que les captaven pagant 100.000 euros a les famílies i les casaven amb membres del clan, però la investigació es va arxivar per falta de proves.

"Li donarem 100 euros perquè és calmi i després els hi descomptem"

La Fiscalia assegura que el clan va oferir 6.000 euros a la víctima, un marroquí indigent, perquè donés un ronyó al fill malalt i el van pressionar perquè acceptés. Al final del procés, l'home es va negar a firmar l'acta de donació i, segons la fiscal, el pare el va amenaçar de mort i li va clavar una pallissa. La Fiscalia també acusa el fill malalt, que no tenia els papers en regla, de fer-se passar pel germà per utilitzar la seva targeta sanitària.

En la investigació, la Policia va intervenir diverses trucades al clan que, segons la fiscal, demostrarien el pagament. En una de les converses, entre el fill malalt i un dels homes de confiança del clan, veient que la víctima començava a dubtar van assegurar "li donarem 100 o 50 euros perquè es calmi i després l'hi descomptem dels 6.000". En una altra, els acusats parlaven del pagament: "N'hi donarem una part ara i una altra quan acabi tot".

La defensa dels acusats ha demanat la nul·litat de les trucades a l'inici del judici. Argumenten que els van punxar el telèfon mentre els estaven investigant a l'Audiència Nacional per tràfic de menors, i recorden que aquest cas es va acabar arxivant. De fet, l'única causa que té pendent la família, que està en llibertat, és aquesta i algun robatori aïllat, segons les mateixes fonts.

Ho neguen tot

Tant el pare com el fill malalt i l'altre germà han negat haver ofert diners a la víctima, pressionar-lo i acabar-lo amenaçant i apallissant. Diuen que vivien d'un negoci immobiliari del patriarca i que van haver de fer un gran esforç per pagar el tractament del fill. L'única cosa que han reconegut és que l'acusat malalt va utilitzar la targeta sanitària del germà.

El pare ha assegurat que va ser l'indigent, "que treballava per a la família com a jardiner i a qui donaven diners per menjar i per tabac", qui es va oferir a donar el ronyó perquè va veure "com plorava i patia" tota la família. L'home ha reconegut que després de "set mesos portant-lo a l'hospital des de Reus" –on vivien– es va enfadar quan va saber que finalment es feia enrere. "No vaig reaccionar bé, era la vida del meu fill", ha dit, però ha negat haver-lo amenaçat i agredit.

El fill que necessita el trasplantament ha assegurat que va ser la víctima qui els va demanar 2.000 euros. Diu que no hi va accedir i que sabia que això estava prohibit. L'home de confiança del clan, que també està acusat, ha dit al tribunal que l'indigent ja "volia fer-se donant" abans de saber el problema del fill malalt, "perquè sabia que així li donarien la invalidesa i cobraria una pensió". Està previst que l'home declari aquest dimecres com a testimoni.

stats