SOCIETAT
Societat 19/05/2011

Un jutge, a punt de ser sancionat per dir que parlar català és "una falta de respecte"

El TSJC ha portat el cas al Consell General del Poder Judicial, que ha de decidir si el sanciona. José María Aristóteles Magán va dir que considerava "una falta de respecte i de mínima educació" fer servir la llengua catalana als jutjats

Efe
2 min

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha qualificat de falta "greu o molt greu" les resolucions d'un jutge de Lleida crític amb el català i ha decidit elevar l'expedient obert contra ell a la comissió disciplinària del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

El TSJC tenia obert un expedient informatiu des de principis d'abril per estudiar les actuacions del titular del jutjat contenciós número 1 de Lleida, José María Aristóteles Magán. El magistrat ha dictat diverses resolucions polèmiques, entre elles una interlocutòria en la qual considera "una falta de respecte i de mínima educació" fer servir la llengua catalana als jutjats en assumptes que afecten a persones de fora de la comunitat.

El president de l'Audiència de Lleida havia informat per carta al TSJC de la preocupació que els comentaris d'aquest jutge havia generat entre les administracions públiques i professionals. La consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, també havia enviat una carta a l'alt tribunal instant-lo a prendre mesures contra el citat magistrat.

A la Sala de Govern del passat 3 de maig, el TSJC va estudiar una sèrie de resolucions que l'Audiència de Lleida li havia fet arribar, i també la còpia d'una instància enviada per l'alcalde de la capital lleidatana, Àngel Ros.

Després d'analitzar tota aquesta documentació, el TSJC ha conclòs que les actuacions del jutge Magán constitueixen "faltes molt greus i greus", conductes que poden ser castigades amb sancions disciplinàries que van des de la multa a la separació del servei judicial.

El TSJC ha elevat l'expedient a la Comissió Disciplinària del CGPJ, que serà qui decideixi quina sanció s'imposa al polèmic magistrat lleidatà.

En una altra resolució, Magán ha arribat a posar en dubte la solvència de la Generalitat a l'impedir a l'administració catalana cobrar una multa de trànsit per si no té diners per tornar-la en cas que sigui anul·lada judicialment.

stats