Societat 01/07/2012

El juliol comença amb pluja i menys calor

Marc Candela
2 min
L'onada de calor dels últims dies arriba avui al final.

METEORÒLEGEl juliol l'encetarem amb un canvi brusc de temps. La primera gran onada de calor de la temporada -que va començar coincidint amb l'inici de l'estiu astronòmic i que ha finalitzat amb l'últim dia del juny- ens ha deixat registres que són molt poc habituals fora dels mesos de juliol i agost. Entre dijous i divendres el mercuri es va enfilar fins als 40 graus a Vinebre, els 39,7 a Seròs (Segrià), els 39 a Alcarràs, Tàrrega i Riba-roja d'Ebre i els 38 a Balaguer, Lleida, Falset, Artés i la Pobla de Segur. El País Valencià i les Illes tampoc n'han quedat al marge i divendres es van registrar màximes de 39,4 ºC a Cala de Bou (Eivissa) i de 42,6 a Ontinyent.

Diumenge de primavera

Avui, però, aparcarem la calor i costarà trobar termòmetres que s'enfilin per sobre dels 28 o 29 graus, vuit menys que ahir. Aquest sobtat descens tèrmic és degut a una entrada de vent del nord -que es deixarà sentir a les Terres de l'Ebre i al Rosselló i a l'Empordà- i a una tongada de xàfecs més o menys generalitzada.

La pluja no ajudarà a extingir els incendis del País Valencià -a tot estirar s'hi escaparan quatre gotes- i els ruixats seran curts i força dispersos a les illes Balears. A Catalunya, en canvi, el paraigua poc o molt acabarà arribant a qualsevol comarca. Al matí regaran la meitat occidental del país però a partir de migdia s'estendran també a les demarcacions de Girona i Barcelona. Serà precisament havent dinat quan descarregaran amb més intensitat i podran acumular més de 25 o 30 litres en poca estona. I sovint aniran acompanyats de tempesta i calamarsa.

Aquest canvi de temps serà transitori. Dilluns ja pràcticament no plourà enlloc, el vent afluixarà als dos extrems del país i les temperatures es començaran a recuperar. Afortunadament, a mitjans de setmana es tornaran a escapar alguns ruixats -força més esporàdics que els d'aquest diumenge- i la calor i la xafogor seran una mica més suportables que aquests últims dies.

stats