Tribunals
Societat Justícia 02/11/2022

Cas Helena Jubany: les primeres proves d'ADN exclouen per ara l'únic investigat per l'assassinat

El jutge ordena una anàlisi genètica més completa i torna a demanar una comparativa entre la lletra del sospitós i la dels anònims rebuts per la víctima

2 min
El nou investigat pel cas Jubany i autor dels anònims a la víctima, entrant als jutjats de Sabadell

BarcelonaEl jutge que investiga l'assassinat d'Helena Jubany, que va ser llançada al buit des d'un terrat el 2 de desembre del 2001 a Sabadell, considera que l'únic investigat ara mateix pel cas va participar d'alguna manera en el crim. Però els resultats de les primeres anàlisis d'ADN l'exclouen, almenys de moment. El jutge va ordenar fa un any analitzar algunes restes biològiques de la víctima i comparar l'ADN trobat al seu jersei i sabates amb el perfil genètic del sospitós. L'anàlisi de la roba de la noia evidencia la presència d'un perfil genètic masculí, però no coincideix amb l'ADN de l'investigat. I les mostres biològiques de Jubany analitzades han donat un resultat parcial i no s'han pogut comparar amb les de l'investigat.

Amb aquests resultats, i a petició de l'advocat de la família Jubany, Benet Salellas, el jutge ha ordenat ampliar les anàlisis i demana comparar les mostres biològiques de la noia amb les del sospitós. Especifica que, en cas de trobar-hi algun tipus de coincidència, els forenses facin una valoració percentual per poder valorar una hipotètica troballa. En una resolució del 19 d'octubre, el magistrat també requereix a la policia perquè faci la prova cal·ligràfica que ja els va demanar fa temps amb l'objectiu de comparar la lletra dels anònims que va rebre la víctima abans de ser assassinada amb la de l'investigat, perquè considera que aquest home seria l'autor d'una part dels escrits.

En el moment de l'assassinat es va analitzar la roba de la víctima, però la policia considerava que les tècniques han avançat els últims vint anys i que es podrien trobar noves evidències amb una nova anàlisi. Ara els primers resultats exclouen l'únic investigat de moment en el cas, però evidencien l'existència del perfil genètic d'un home. La família Jubany sempre ha apuntat a la participació en el crim de l'ara investigat i d'un altre home, que durant molt de temps va estar imputat, però a qui finalment el primer jutge que portava la causa va exculpar abans de tancar el cas. Caldrà veure si el nou jutge que ha reobert la investigació es planteja poder comparar l'ADN d'aquest home amb les restes de la víctima, depenent dels resultats de les noves proves demanades.

Textos publicats per l'investigat

El jutge ha tornat a demanar a la policia que faci una prova cal·ligràfica de la lletra de l'únic investigat en el cas i els anònims rebuts per Jubany. En el seu moment el jutge va requerir a l'organisme públic on treballava aquest home perquè li passés manuscrits que conservés amb la seva firma per fer-los servir per a la comparativa. Però la institució ha comunicat al jutjat que no en disposa de cap. Per això, el magistrat ha ordenat als agents que ells mateixos busquin publicacions d'aquest home fetes en les dates més pròximes possibles al 2001, quan es va produir el crim. També ha demanat a una altra administració on ha treballat l'home que li faciliti aquests documents.

stats