Tribunals
Societat Justícia 11/11/2022

Cotxes, motos i viatges arreu del món: la fortuna d'un inspector de policia narco

L'Audiència de Barcelona el condemna a 15 anys de presó per liderar una organització criminal de 28 persones

2 min
Una bosa de cocaina

BarcelonaCalixto M.G. era un inspector de la Policia Nacional destinat a la unitat de droga i crim organitzat. Per davant dels seus ulls passaven criminals que acumulaven fortunes i vides de luxe de què, en realitat, ell també gaudia. A banda d'agent, Calixto era el líder d'un grup criminal dedicat al tràfic de drogues i la seva condició de policia el va ajudar durant un temps a anar un pas per davant dels seus companys del cos. L'hivern del 2014 va buscar una empresa de logística a prop del port de Barcelona, Vapores Suardiaz Mediterráneo SA, i va aconseguir convèncer dos dels seus treballadors, José Antonio C.R., responsable de logística, i Javier L.Z., encarregat del magatzem, de sumar-se al seu lucratiu negoci. Ell no s'embrutaria les mans, els controlaria des de dalt aconsellant-los en com fer-ho i quins programes de comunicació utilitzar per esquivar la policia.

Es va fer una primera gran operació. S'havien d'entrar al port de Barcelona 200 quilos de cocaïna procedents del Brasil a dins d'unes bosses esportives Nike. En total, 6,8 milions d'euros de benefici. Va sortir bé i va ser el primer gran èxit d'un grup que va estar quatre anys actiu. Eren una xarxa d'almenys 28 persones, que ara l'Audiència de Barcelona ha condemnat. Calixto n'era el cap, segons la sentència publicada aquest divendres, i per això també s'emporta la pena més alta de totes: 15 anys de presó i 800.000 euros de multa. Feien de tot, des de grans descàrregues fins a venda a petita escala i plantacions de marihuana, i actuaven a tot el país, des de Barcelona fins a Valls passant per Vilanova.

L'inspector, que seguia en actiu durant tot aquest temps, fins i tot va demanar un trasllat al port per estar més a prop de les descàrregues de cocaïna. La sentència recull les diverses vegades que va entrar al sistema de dades de la policia per obtenir informació de membres de l'organització que volien fer un pas enrere o de clients que no pagaven. També seguia minuciosament els passos de la secció d'afers interns de la policia per saber del cert que no estava en el seu punt de mira. I en el temps lliure gaudia, i molt. Viatges a Tailàndia, Abu Dhabi, Egipte, Menorca, Tenerife, Riviera Maya, Madrid... I molts vehicles: un BMW Serie 1, una Honda T-Max, una Yamaha XP i un BMW 118D. Tot i la gran quantitat de diners que va acumular amb el tràfic de drogues, Calixto es comprava rellotges d'imitació. Entre Tag Heuers i Hublots falsos, només hi havia un Bulgari de 3.000 euros original.

Estructura piramidal

L'organització criminal tenia una estructura piramidal amb Calixto al capdavant i tres persones més per sota seu. Una d'elles també havia sigut policia, un sotsinspector jubilat que ara ha estat condemnat a cinc anys i mig de presó i a una multa de 815.000 euros. La condemna definitiva s'ha rebaixat una mica per un atenuant: era drogoaddicte. Els altres 26 condemnats han rebut penes que oscil·len entre els 9 mesos i els 10 anys i mig de presó per delictes contra la salut pública, tinença il·lícita d'armes i coaccions, mentre que el tribunal ha absolt quatre persones més que havien estat acusades en el procediment.

stats