Violència sexual
Societat Justícia 22/05/2023

Demanen 67 anys de presó per a un educador per haver violat un adolescent tutelat per la DGAIA

La mare avala el relat de la víctima, però els companys de feina de l'acusat l'exculpen

2 min
L'educador acusat de violar repetidament un adolescent en un centre de menors tutelats, abans de començar el judici a l'Audiència de Barcelona

BarcelonaL'any 2017 el Jordan va assistir a una xerrada sobre violència sexual al centre on estudiava. La seva mare ha explicat aquest dilluns a l'Audiència de Barcelona que allò va despertar al seu fill uns records que havia decidit "enterrar". Quan va arribar a casa, diu, li va confessar que tres anys enrere ell havia estat víctima d'agressions sexuals mentre estava en un centre per a menors tutelats per la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA). En aquell moment la seva mare estava a la presó i ell vivia en aquest centre, situat a Teià (Maresme). "Mama, a mi també m'ha passat això": segons la mare, el noi va confessar-li que un educador que feia el torn de nit el va agredir sexualment fins en cinc ocasions. La Fiscalia i l'acusació particular demanen 67 anys de presó per aquest educador, a qui un tribunal ha començat a jutjar avui.

Tant la defensa de l'home com la fundació privada que gestiona el centre i la DGAIA (que formen part del cas com a responsables civils subsidiaris) neguen els fets. De fet, l'advocat defensor de l'acusat ha apuntat que el noi –que pateix un trastorn autista i té una discapacitat reconeguda del 42%– tendia a fabular. La defensa també ha aportat al judici el testimoni de diversos educadors del centre i d'un dels responsables, que han avalat la feina de l'educador acusat i han assegurat que mai van rebre una queixa contra ell. "És impossible que una cosa així hagi pogut passar a la nostra casa", ha dit el director del centre.

Per contra, les acusacions consideren que l’educador es va aprofitar de la situació de “desemparament” del menor i de la seva posició de “superioritat”, que li donava l’edat i el fet de ser el seu professor, per violar-lo quatre cops i per fer-li tocaments en una cinquena ocasió. El noi no ha declarat en el judici, però el tribunal ha escoltat la gravació de la seva declaració quan el cas estava investigant-se (que s’ha utilitzat com a prova preconstituïda). El jove va declarar que l’educador l’havia agredit en una estança del centre on es guardaven els cotxets dels més petits, al cinema i durant un trasllat en cotxe per anar a veure la seva mare a la presó: “Tenia por i em feia mal, molt de mal”, explicava el noi. 

Seqüeles

La mare ha explicat que el seu fill, que ara ja és adult, continua sense poder portar una vida normal per culpa dels fets, té dificultat per tenir relacions afectives i sexuals, té malsons i ha intentat lesionar-se. "Hi ha dies que està bé, però altres nits parla en somnis i diu que té por i l'endemà no vol sortir de casa", ha explicat la dona, que ha dit que el noi "té pànic" a la sexualitat. L’acusat declararà al final del judici, que s’allargarà fins demà. Més enllà de la pena de presó, les acusacions també demanen que l’home estigui 50 anys en llibertat vigilada, que no pugui tornar a treballar amb menors i que indemnitzi el noi amb entre 80.000 i 100.000 euros.

stats