Investiguen un nou comandament dels Mossos per la noia que va perdre un ull en les protestes pro Hasél

El cap dels antidisturbis declara davant del jutge com a testimoni i admet que el foam no és una arma de precisió

ARA
2 min
Dos escopeters dels Mossos d'Esquadra amb llançadores foam davant d'un fotoperiodista durant les protestes en suport a Pablo Hasél a Barcelona

BarcelonaJa són tres els agents dels Mossos d'Esquadra investigats per les lesions patides per una jove que va perdre un ull durant les protestes en suport del raper Pablo Hasél el febrer del 2021. Fa gairebé un any el jutge que porta el cas va imputar dos dels escopeters que van disparar projectils de precisió de foam a la zona on la noia va resultar ferida. Ara hi suma el sergent que els liderava i que era el màxim comandament de l'operatiu a peu de carrer aquell dia. Tant l'acusació particular com la popular –que exerceix l'entitat en defensa dels drets humans Irídia– ja havien demanat que s'investigués aquest agent, a qui finalment el jutge citarà a declarar en les pròximes setmanes.

Fa temps que el Parlament debat sobre l'ús per part dels Mossos d'Esquadra dels projectils de precisió, que el cos va començar a fer servir després que el Parlament prohibís les pilotes de goma. Mentrestant, diferents jutjats mantenen obertes investigacions per les lesions que haurien patit diversos manifestants al llarg del temps com a conseqüència, presumptament, de l'impacte d'un d'aquests projectils. Entre ells hi ha el cas de la jove ferida el febrer del 2021. Aquest dimecres el jutge que porta la investigació ha interrogat, com a testimoni, el cap dels agents antidisturbis. El comandament ha negat que el foam sigui una arma de precisió, "com fins ara havia defensat" el cos, ha explicat l'advocada d'Irídia Anaïs Franquesa.

El cap dels antiavalots és la persona que firma el protocol d'utilització d'aquests projectils. Segons va denunciar Irídia, aquest document autoritza els escopeters a disparar a una distància inferior a la que recomana el fabricant de les llançadores de foam. L'advocat que representa la víctima, Xavier Muñoz, creu que aquest és un dels extrems que la causa haurà d'aclarir per veure si cal depurar "més responsabilitats" més enllà de les que es puguin imputar a l'autor del tret que va ferir la noia, que encara no ha estat identificat.

D'altra banda, el jutge també ha interrogat com a testimoni un fotògraf que va captar el moment en què la noia va rebre l'impacte del projectil. En la seqüència d'imatges fetes aquest professional també hauria captat el moment que l'autor del tret lesiu disparava. El jutge ha ordenat que s'aboquessin totes les imatges que va fer, així com les metadades, per incorporar-les a la causa.

stats