Tribunals
Societat Justícia 08/02/2023

L'habilitat del Don Joan estafador per acumular condemnes sense trepitjar la presó: ja en suma vuit

L'acusat accepta una pena de dos anys per estafar sis dones tot i que inicialment li demanaven gairebé 10 anys

3 min
Albert Cavallé somrient després d'escoltar la reducció de condemna fruït del pacte de conformitat a l'Audiència de Barcelona

BarcelonaAlbert Cavallé, també conegut com el Don Joan estafador, ha tornat a asseure's al banc dels acusats de l'Audiència de Barcelona per la denúncia de sis dones que l'acusen d'estafar-los milers d'euros mentre mantenien una relació sentimental. A una d'elles li va estafar prop de 50.000 euros. En els sis últims anys, Cavallé ha acumulat desenes de denúncies pels mateixos fets, però fins ara no ha entrat a presó. I això que ja acumula vuit condemnes fermes. L'última, la d'aquest dimarts: el Don Joan estafador ha admès els fets a canvi d'una rebaixa substancial de la pena. Inicialment, la Fiscalia i l'acusació li demanaven prop de 10 anys de presó que, amb el pacte, han acabat reduint-se a dues penes mínimes d'un any i nou mesos de presó per estafa i sis mesos per furt. Tot i que la suspensió de la pena es decidirà més endavant, amb tota probabilitat l'acusat tornarà a esquivar l'entrada a la presó.

"Vostè sap els fets que li atribueixen. Són certs?", li ha preguntat el president de la sala a l'inici de la vista. "Correcte", s'ha limitat a dir Cavallé, que s'ha girat cap al públic de la sala amb un somriure sorneguer quan ha sentit que el tribunal li acabaria imposant una pena cinc vegades més baixa que la que inicialment li demanaven les acusacions. Això sí, haurà de retornar els gairebé 70.000 euros a les dones a qui ha reconegut estafar. El modus operandi era semblant al que ja va avançar l'ARA quan va destapar el cas: el 2015 Cavallé va contactar amb les víctimes a través de diverses aplicacions de cites. A una li va dir que era un advocat de prestigi, a una altra un inversor, davant d'una altra es va fer passar per cirurgià i en un dels casos per l'hereu dels amos d'una clínica de renom. Després d'un temps de relació, aprofitant-se de la confiança que ja li tenien les dones, els demanava diners amb l'excusa d'un problema de liquiditat i mai els retornava.

"Les entabanava", assegura la fiscal del cas en el seu escrit d'acusació, els termes del qual ha acceptat Cavallé. El ministeri públic també explica que un cop va tenir coneixement de la denúncia de les sis dones es va posar en contacte amb dues d'elles. "Ets la pesta i els jutges no us creuen (...). A la presó hi tinc amics que t'esperen, no teniu res contra mi", va escriure-li a una d'elles per WhatsApp. "Ja ens anirem veient, cada vegada visc més a prop de casa teva", li va dir a una altra de les dones quan es van creuar als jutjats el dia que Cavallé declarava com a investigat.

Antecedents no computables

Una de les claus per entendre per què Cavallé no ha estat mai entre reixes a pesar d'acumular vuit condemnes és que la majoria de denúncies s'han tramitat per separat, com a casos independents, i això provoca que els antecedents que acumula no siguin computables per a la resta de causes. D'aquestes vuit condemnes n'hi ha cinc que són sentències fermes, totes elles amb penes mínimes que no superen els dos anys de presó i, amb l'ajuda del seu advocat, David Sans, el Don Joan estafador ha pogut aconseguir una suspensió de la pena.

La defensa de Cavallé també ha recorregut les altres tres sentències condemnatòries que encara no són fermes. Una d'elles és l'única que l'amenaça d'haver de trepitjar finalment la presó: el novembre del 2021 l'Audiència de Barcelona va condemnar Cavallé a tres anys i mig de presó per estafar 70.000 euros a la primera dona que el va denunciar per estafa. Aquest cas està pendent del Tribunal Suprem. Cavallé acumula sis absolucions més, l'última per enganyar dues prostitutes. Tres de les denúncies inicials contra ell s'han arxivat, però encara té sis casos més pendents de judici, el proper, aquest mes de maig.

stats