Tribunals

El llibreter neonazi de Barcelona es defensa: "Prohibir llibres és totalitari"

Pedro Varela s'enfronta a una pena de 12 anys de presó per delictes d'odi i difusió d'idees genocides

ARA
2 min
El llibreter neonazi Pedro Varela

BarcelonaPedro Varela té un llarg historial d'investigacions per enaltir el nazisme i incitar a la violència. El propietari de la Llibreria Europa ha estat condemnat tres vegades per difusió d'idees nazis i per justificar el genocidi i ha ingressat a presó per publicar el Mein kampf, d'Adolf Hitler, sense permís i per fer apologia d'idees genocides. Ara seu de nou al banc dels acusats i s'enfronta a una pena de 12 anys entre reixes per difondre idees supremacistes contra jueus, musulmans i immigrants, per enaltir el genocidi i negar l'Holocaust i per homofòbia. Aquest dimarts el llibreter neonazi s'ha defensat al judici i ha invocat el dret a la llibertat d'expressió per justificar la publicació i venda d'obres que difonien idees genocides. "Prohibir llibres és totalitari", ha esgrimit.

Segons informa Efe, Varela ha defensat que els editors i llibreters estan "absolutament indefensos" davant la legislació sobre delictes d'odi a Espanya, on, "a diferència d'Alemanya i altres estats totalitaris, no hi ha un índex de llibres prohibits, però després venen i els segresten". Així mateix, ha reconegut que a través d'Edicions Ojeda, un segell que li va cedir un religiós salesià de Barcelona que publicava llibres sobre catolicisme i màrtirs de la Guerra Civil, va treure a la llum obres que trobava "interessants" i que no volia la "competència", amb la intenció de "guanyar diners".

Segons el neonazi, a la llibreria hi havia un cartell que informava que certs títols no podien comprar-se i que feia signar un document de responsabilitat als clients que decidien adquirir-los. "Qui soc jo per dir què es pot llegir i què no?", ha qüestionat. Quan es va iniciar el procés penal, Varela ja havia estat condemnat per la difusió d'idees que justificaven el genocidi. Així, va canviar d'estratègia i, a la seva llibreria, quan venia un volum, exigia que el client signés un document en el qual assumia que ho feia sota la seva responsabilitat i que en cap cas tenia el propòsit de promoure l'odi.

"Arran dels canvis legislatius no sabíem què es podia i què no es podia vendre, així que advertim al client que solament es poden comprar si la seva idea és documentar-se, investigar i estudiar", ha explicat. Varela també ha assegurat que a l'espai físic de la llibreria i a la pàgina web de l'establiment es venien prop de 3.000 llibres de 26 editorials diferents i sobre més de quaranta temàtiques molt diverses. 

El processat, que divendres passat va participar en l'acte de tancament de campanya de Vox pel 12-M a Barcelona, va ser president del Círculo Español de Amigos de Europa (Cedade). Aquesta entitat, fundada el 1967 per Ángel Ricondo, és considerada com l'"embrió" –en expressió del fiscal de delictes d'odi Miguel Ángel Aguilar– del moviment neonazi espanyol. També va esdevenir una de les organitzacions nacionalsocialistes més importants del món, ja que comptava a les seves files amb excombatents nazis i amb líders dels moviments ultres com el general belga de les Waffen SS Léon Degrelle o el coronel austríac Otto Skorzeny.

stats