Una papallona per la Yaiza

Una placa recorda la menor assassinada per la seva mare ara fa un any

2 min
El pare de la Yaiza i l'alcaldessa de Sant Boi durant la descoberta de la papallona que recorda la petita

Sant Boi de LlobregatAl Parc de la Muntanyeta de Sant Boi hi ha des d’aquest dimecres l’única papallona que no emprendrà el vol. La Yaiza no consta en cap registre com a víctima de la violència familiar, però des d’ara una papallona d’acer amb les ales vermelles, verdes i violetes, repleta de cors, la recordarà per sempre. La menor, de 4 anys, va ser assassinada el 31 de maig del 2021 per la seva mare, que va utilitzar la petita com a eina per fer-li mal al pare. “T’estimo Yaiza, que passis bona nit”, ha dit el seu pare, Sergio Peiró, davant la imatge, com fa cada vespre amb el mateix dibuix que penja d’una de les parets de l’habitació de la petita.

La placa d’acer i l’acte organitzat per la família, l’Ajuntament de Sant Boi i el de Sant Joan Despí, que ha reunit prop de 200 persones entre familiars, amics i veïns, ha volgut ser un homenatge a les víctimes més recents de la violència vicària: l’Ana i l’Olivia, assassinades pel seu pare a Tenerife, o el Leo, que va perdre la vida a mans del seu pare en un hotel de Barcelona l’estiu passat.

Un nadó, primera víctima reconeguda al registre

Perquè casos com els seus o els de la Yaiza no caiguin en el buit, la Generalitat ha modificat el Codi Civil i ha creat un registre de violència familiar que està en marxa des de principis d’aquest any. La Yaiza no en pot formar part, perquè el registre s’ha posat en marxa amb posterioritat al seu assassinat i la llei no preveu que es pugui fer servir amb caràcter retroactiu, almenys per ara. Segons ha pogut saber l’ARA, de moment hi consta ja un nadó assassinat pels seus pares a Artesa de Segre aquest any.

El registre inclou tant víctimes de la violència vicària com de qualsevol violència familiar. La conselleria de Justícia també ha impulsat una altra modificació al Codi Civil perquè els jutges puguin denegar les visites d’un pare o una mare agressors quan es detecti qualsevol símptoma de maltractament, independentment que sigui per part d’un progenitor o de l’altre. “Totes les víctimes compten i tots els menors mereixen la mateixa protecció”, ha assegurat la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, present en l’acte.

El jutjat d’instrucció número 7 de Sant Feliu de Llobregat fa un any que investiga el cas de la Yaiza. Segons fonts judicials consultades per l’ARA, la instrucció es troba a la recta final, malgrat que encara s’ha de concretar si es processa la mare per homicidi o bé per assassinat i se l’envia a un judici amb jurat.

El jutge està a l’espera de rebre algunes proves pericials i ha interrogat nombrosos testimonis, entre ells el pare de la nena i la mare de la detinguda, que van corroborar que la dona utilitzava la Yaiza com a arma contra la seva exparella i pare de la petita, una de les claus del cas, que podria esdevenir el primer precedent d’un tipus de violència fins ara pràcticament invisibilitzada. “No pararé fins que es condemni a qui es feia dir la teva mare i resulta que només et considerava una propietat seva que podia trencar quan volgués”, ha volgut deixar clar Peiró. 

stats