Soroll
Societat Justícia 24/04/2023

Querella contra un obrador per no deixar descansar durant anys els veïns d'una finca

La Fiscalia assegura que l'amo era conscient de les molèsties i no va fer res per solucionar-les

3 min
Un obrador de pa a Barcelona

BarcelonaDurant quatre anys un obrador de pa va fer la vida impossible als veïns d'una finca de Barcelona, especialment als dels pisos que se situaven just a sobre de les instal·lacions. A les nits el soroll de la maquinària no els deixava dormir i durant el dia s'hi afegia la càrrega i descàrrega de productes i el tràfec de treballadors i clients. Les vibracions s'escampaven per tot arreu: des del rebedor fins al menjador i el dormitori principal. Les queixes eren contínues, però, malgrat les diverses inspeccions i avisos de l'Ajuntament, el propietari va seguir com si res, segons la Fiscalia, que s'ha querellat contra aquest home per un delicte contra el medi ambient –per contaminació acústica– i dos de lesions, ja que dos dels afectats van necessitar tractament mèdic per conviure amb els sorolls.

El negoci, que es va posar en marxa el 2018, va quedar precintat definitivament al desembre, però ja abans el consistori havia requerit el propietari perquè insonoritzés les instal·lacions o canviés les màquines que superaven els nivells de decibels previstos per l'ordenança municipal, però l'home no en va fer cas per a desesperació dels veïns. L'afer ja està sobre la taula d'un jutjat de la capital catalana.

Segons la querella de la Fiscalia –que ha avançat El Periódico i a la qual també ha tingut accés l'ARA–, l'origen de les molèsties eren dues màquines de refrigeració de l'obrador que estaven les 24 hores al dia en funcionament, generant "soroll i vibracions" de manera incessant. L'escrit recull les contínues queixes i denúncies que els veïns van efectuar tant al departament de llicències de l'Ajuntament com a la Guàrdia Urbana. L'estiu del 2020 una patrulla es va personar al local per comprovar els nivells de decibels. "En el moment en què s'atura la cambra de congelació, els sorolls i les vibracions cedeixen", constata l'atestat policial, que subratlla que les molèsties que genera la màquina "són incompatibles amb el descans" dels veïns. El propietari va dir a la patrulla que estava al corrent de les queixes dels veïns.

Primer avís

Una setmana després, els inspectors del districte de l'Eixample van fer una inspecció a les instal·lacions. Hi van tornar a la tardor amb els aparells necessaris per mesurar el soroll de l'obrador. Els funcionaris van anotar en el seu expedient que les màquines superaven els nivells de decibels establerts per la normativa municipal. "El soroll és continu durant el seu funcionament i els equips són accionats manualment segons les necessitats al llarg de les 24 hores", conclouen. L'informe instava el propietari a presentar un projecte de tractament acústic per minimitzar les molèsties als veïns i advertia que, en cas de no fer-ho, s'ordenaria a l'obrador cessar l'activitat i se li obriria un expedient sancionador.

L'home va presentar un recurs administratiu i va continuar com si res, subratlla el fiscal. "Malgrat saber clarament que l'activitat del seu obrador produïa sorolls i vibracions molt molestes per als veïns, no va fer res i va mantenir aquesta situació, tot i saber que era contrària a les disposicions ambientals indicades i que podia suposar un risc greu per la integritat física i psíquica dels veïns". L'Ajuntament va rebutjar el recurs i la primavera del 2021 va ordenar precintar l'obrador. Ni així: l'amo del negoci va presentar un recurs per la via judicial, demanant aturar cautelarment l'ordre del consistori i va mantenir les instal·lacions en funcionament.

L'home va arribar a presentar un projecte per condicionar l'obrador, però no va executar les obres. Finalment, al desembre, quan la via contenciosa ja s'havia tancat, el consistori va ordenar tancar definitivament el negoci.

stats