Tribunals
Societat  /  Justícia 06/06/2023

Els ultres acusats d’apallissar un independentista: “Fins que no arribi l’exèrcit, hem de defensar nosaltres els carrers"

Un dels acusats es disculpa per haver donat puntades de peu a un jove que protestava per la sentència del Procés

3 min
Els quatre acusats d'apallissar un independentista després de la manifestació ultra de plaça Artós just abans de començar el judici

BarcelonaVa ser una de les agressions més violentes durant les manifestacions posteriors a la sentència del Procés. El 17 d’octubre del 2019 cinc ultres –un d’ells un menor ja condemnat a deu mesos de llibertat vigilada i serveis a la comunitat– que sortien d’una concentració antiindependentista a la plaça Artós de Barcelona van apallissar un noi que venia d’una mobilització contra el veredicte del Tribunal Suprem als Jardinets de Gràcia: els seus atacants el van tombar a cops de pal i un cop estava a terra s’hi van acarnissar amb puntades de peu al cos i al cap, fins a rebentar-li el timpà d’una orella.

Aquest dimarts els quatre acusats majors d’edat s’han assegut al banc dels acusats en un jutjat penal. La Fiscalia i l’acusació popular (que exerceix l’Ajuntament de Barcelona) els demanen entre cinc i set anys de presó. Totes dues han intentat demostrar que els acusats ja havien sortit de la plaça Artós amb la idea d’anar a fer mal. “Fins que no arribi l’exèrcit a Catalunya, hem de defensar nosaltres els carrers”, s'escrivien dos dels processats per WhatsApp el dia abans. De fet, de l'anàlisi dels seus telèfons mòbils, els Mossos d'Esquadra que van investigar el cas van concloure que els homes tenien "la intenció d'atacar" algú aquell dia i que la pallissa que finalment van executar no responia a cap altre motiu que el "de defensar la unitat d'Espanya".

Només un dels processats ha admès durant el judici haver participat en l’agressió i ha demanat disculpes: “No me’n sento orgullós”. L’acusat –que en el moment dels fets tenia 19 anys– només ha reconegut haver donat tres puntades de peu al cul a la víctima quan ja estava a terra i mentre la resta d’atacants portaven estona colpejant-lo a l’esquena i el cap. L’home ha consignat 600 euros al jutjat per indemnitzar la víctima, igual que un altre dels processats, que s’ha limitat a contestar una pregunta del seu advocat per detallar que ha aportat 2.600 euros.

Els altres dos processats han negat haver participat en l'agressió i han intentat defensar el caràcter "pacífic" de la concentració de plaça Artós i la posterior manifestació ultra que va acabar amb la pallissa al jove agredit. Allà on els Mossos que han declarat com a testimonis veien una marxa gairebé "bèl·lica" d'entre 20 i 30 homes amb la cara coberta, banderes de signe neonazi "amb l'àliga bicèfala o la creu cèltica", que cridaven "Sieg Heil" amb la mà dreta estesa enlaire, o que "anaven a caçar independentistes"; els acusats han descrit una cursa gairebé a contrarellotge d'uns quants manifestants de la plaça Artós, entre banderes espanyoles i "constitucionals" per fugir dels "separatistes encaputxats" que suposadament els perseguien tirant-los una "pluja" de llambordes i pedres. De fet, l'únic dels acusats que ha admès l'agressió l'ha justificada pel fet d'haver-se sentit atacats per les pedrades que suposadament rebien. "En cap moment vam acordar anar contra ell", ha assegurat.

Per contra, el jove ferit ha explicat que va marxar de la mobilització de Jardinets perquè es va assabentar que hi havia una mobilització ultra que es dirigia cap a ells. No era l'únic, però quan es van trobar amb el grup de neonazis la resta de gent que desfilava cap a casa va fer uns passos enrere i ell es va quedar sol més endavant. Segons els Mossos d'Esquadra, un dels acusats va arremetre a cops de pal d'una bandera contra ell. "En un primer moment vaig posar les mans per intentar defensar-me", ha dit. Després van arribar la resta i el van tombar a terra: "Només recordo fragments de l'agressió perquè vaig arribar a perdre el coneixement". El jove ha necessitat tractament mèdic per les lesions i ha explicat que els dies posteriors a l'agressió tenia "por" de sortir a manifestar-se i que els atacants el reconeguessin.

Testimoni clau

Els Mossos d'Esquadra van poder identificar els acusats a través de les imatges gravades de la pallissa, però també gràcies a un testimoni clau. Un veí de Badalona que va posar nom i cognom a un dels presumptes agressors després de veure un missatge seu a Instagram ventant-se del que havia passat: "Quina pallissa li hem donat", es llegia al missatge. El testimoni ha explicat que les seves filles li van ensenyar una captura de pantalla amb el missatge i de seguida va reconèixer l'autor. "És un element famós a Badalona", ha dit. L'advocat de l'acusat –que va arribar a estar preventivament a la presó per la pallissa– ha qüestionat la ideologia de l'home i els seus motius per denunciar al seu client. "¿Vostè és independentista?, ¿Odia als feixistes?", li ha preguntat. "Jo no odio els que es dediquen a pegar la gent per política, però sí que em fan fàstic. Em fa fàstic qualsevol que utilitzi la violència", ha dit l'home, que ha explicat que no és independentista ni antifeixista, mentre l'acusat a qui va identificar li clavava la mirada des del banc dels acusats.

stats