Un jutge considera "molt lleu" l'amenaça d'arrencar el cap a un periodista el 12-O

El magistrat condemna a una multa un dels acusats per l'expulsió dels informadors que cobrien l'acte ultra de fa dos anys i n'absol l'altre

Els crits, insults i amenaces que van fer que tots els periodistes que cobrien l'acte de l'extrema dreta del 12 d'octubre de fa dos anys a Montjuïc l'haguessin d'abandonar han acabat en una condemna per un sol dels dos acusats, i tan sols per un delicte d'amenaça lleu. Així ho dicta la sentència dictada pel magistrat del jutjat penal número 27 de Barcelona, Guillermo Benlloch. El condemnat, José Miguel Patón, haurà de pagar 240 euros de multa per haver cridat "Això, fes-me una foto i envia-la al teu germà, que t'arrancaré el cap" al periodista de l'ARA Enric Borràs. El fiscal de delictes d'odi, Miguel Ángel Aguilar, reclamava quatre anys de presó per coaccions i amenaces a cada un dels acusats.

Segons admet la sentència, durant el parlament del president de l'organització neofeixista Democracia Nacional, Manuel Canduela, després que aquest recordés les amenaces de l'any anterior al fotoperiodista especialitzat en extrema dreta Jordi Borràs, alguns assistents el van confondre amb el periodista d''El Periódico' Guillem Sánchez, que cobria l'acte, i el van començar a increpar. Llavors el cap de les joventuts de Democracia Nacional, Juan de Haro, va avisar els companys que es confonien, però que al costat de Sánchez hi havia el germà del fotoperiodista i redactor d'aquest diari, Enric Borràs. Aquí els crits van pujar de to, tal com podeu veure al següent vídeo, i el grup de periodistes que seguia l'acte ultra va decidir marxar-ne per por de patir una agressió. Mentre se n'anaven fins i tot els van llançar una llauna de cervesa.

El jutge considera que l'amenaça de Patón, que podeu escoltar aquí, "no constitueix l'anunci seriós d'una decapitació o d'un altre atac contra la vida, sinó l'exteriorització del disgust o incomoditat que li causen les fotografies de les quals creu ser objecte". Segons la sentència, doncs, amenaçar el periodista amb arrencar-li el cap és una amenaça "molt lleu" i no queda "acreditat" que hagi causat "cap perjudici moral o material al seu únic destinatari", el redactor de l'ARA. També considera que a l'acte no hi va haver violència i, per tant, tampoc és aplicable el delicte de coaccions.

Descarrega't aquí l'àudio


De Haro, al seu últim torn de paraula durant el judici, va declarar: "No vaig expulsar ni amenaçar periodistes, jo vaig  procedir a expulsar de l'acte separatistes". Tot i això el jutge considera que l'expulsió dels periodistes no té "rellevància penalment típica" perquè cap testimoni havia atribuït a l'acusat "cap expressió concreta o gest inequívocament amenaçants". Quan ha conegut la sentència, De Haro ha fet un tuit en què tornava a reconèixer que havia expulsat "separatistes", referint-se als periodistes que cobrien l'acte del 12-O a Montjuïc. "Tinc més ganes que mai de fer front a la casta separatista", ha rematat.