Societat 07/02/2019

Un dels detinguts per la violació en grup, a la presó

Dos dels arrestats ingressen al CIE perquè tenien una ordre d’expulsió pendent

Montse Riart / Pau Espach
3 min
Unes 4.000 persones s'han concentrat a Sabadell per mostrar el rebuig a la violació múltiple

BarcelonaUn dels vuit homes detinguts per la violació en grup d’una jove aquest cap de setmana a Sabadell ja ha passat la primera nit a la presó, després que el jutge que investiga el cas decretés ahir el seu ingrés. Sis arrestats més –el vuitè detingut dimecres al vespre encara ha de passar a disposició judicial– van quedar en llibertat amb càrrecs i els van retirar el passaport perquè no puguin sortir de l’Estat. A la pràctica, però, hi ha dos d’aquests homes que també estaran privats de llibertat perquè tenien una ordre d’expulsió pendent i han ingressat al centre d’internament d’estrangers de Barcelona. En cas que s’hagués d’executar l’expedient d’expulsió, la Policia Nacional ho haurà de comunicar al jutge perquè decideixi si han de ser repatriats o continuar a Catalunya en una altra situació mentre duri la investigació.

El jutge considera “excepcionalment greus” els fets i dona total credibilitat al relat de la noia, que denuncia que tres homes la van violar a l’interior d’una antiga sucursal bancària a prop d’una nau abandonada on dormen habitualment unes quantes persones. L’home que ha ingressat provisionalment a la presó és la persona que va treure al carrer la jove després que fos agredida i de qui ella va aconseguir deslliurar-se per pujar al cotxe d’una parella que la va ajudar a arribar a comissaria. Aquests dos testimonis van reconèixer el detingut sense dubtes en seu judicial, segons explica el jutge en la seva resolució.

El rol de cadascú, una incògnita

La fiscalia i l’acusació particular havien demanat presó preventiva per a tots els arrestats, que han passat a declarar davant del jutge. Finalment, però, l’instructor va desestimar la petició perquè considera que hi ha contradiccions entre el relat de la víctima i la resta de testimonis en alguns punts que impedeixen tenir clar, de moment, quin paper van tenir la resta d’arrestats en l’agressió sexual múltiple. Abans-d’ahir el jutjat d’instrucció número 2 de Sabadell va prendre declaració a la víctima i a cinc testimonis i va interrogar tots els arrestats menys el que encara ha de passar a disposició judicial. En el seu escrit, el jutge deixa clar que la víctima ha exposat el seu relat de manera “sencera i clara”, tot i l’extrema gravetat dels fets i la duresa d’haver-los de reviure a l’hora de declarar a la policia i als jutjats. Per això dona total credibilitat en línies generals al que va declarar.

El magistrat té clar que la víctima era en un bar amb uns amics, que un grup de joves la van molestar i que quan va marxar amb un amic del local un home els va seguir i els va increpar. També té evidències que algú hauria acabat agafant la noia pel carrer i que la va portar a la sucursal abandonada, on l’haurien violat repetidament, així com el fet que un home la va treure al carrer, on la va auxiliar una parella en cotxe. Ara bé, tot i així, el jutge considera que hi ha contradiccions en punts específics tant de la declaració de la jove com dels testimonis. Això, sumat a altres contradiccions a l’hora d’identificar els presumptes autors de l’agressió sexual, és el que ha portat el magistrat a deixar la majoria d’arrestats en llibertat amb càrrecs.

L’escrit judicial conclou que encara no hi ha prou indicis per saber amb exactitud si els homes que van assetjar la víctima al bar són els mateixos que la van violar, si l’individu que la va seguir pel carrer també és un dels autors dels fets, o la identitat de les persones que la van forçar a l’interior de la sucursal i els que únicament no van fer res per impedir-ho. Alguns dels investigats han donat mostres del seu ADN, que ara seran analitzades, una prova que podria ser clau a l’hora d’identificar els autors.

stats