TRIBUNALS
Societat 01/06/2013

La jutge frena la plantació de cànnabis de Rasquera

L'Ajuntament ja ha anunciat que recorrerà la decisió davant el TSJC perquè "no aporta arguments"

L.d.r.
2 min

BarcelonaL'Ajuntament de Rasquera (Ribera d'Ebre) es va extralimitar. Així ho assegura la jutge de Tarragona que ha tombat el polèmic projecte de plantació de marihuana del municipi. Una decisió, segons el consistori, que "no aporta arguments" i que recorrerà davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè sigui el màxim òrgan judicial català qui prengui la decisió definitiva.

Després de més d'un any, la titular del jutjat contenciós administratiu 1 de Tarragona, Rosa Maria Muñoz, ha estimat el recurs presentat per l'Advocacia de l'Estat -el 28 de març del 2012- contra el pla anticrisi de Rasquera, consistent en la cessió de terrenys a una associació de consumidors de cànnabis i basat en dos acords de l'Ajuntament, aprovats el 29 de febrer del 2012 i ara declarats nuls.

Segons la sentència, avançada per l'agència ACN, el consistori, com a òrgan administratiu local, es va "extralimitar" tant a l'hora de crear l'empresa pública municipal que havia de cedir els terrenys per a la plantació com en la firma del contracte pel qual l'Associació Barcelonesa Cannàbica d'Autoconsum (ABCDA) havia d'aportar més d'1,1 milions d'euros en dos anys a les arques de l'Ajuntament. La jutge considera que el consistori no té competències per ordenar i regular el consum de cànnabis, així com per protegir el dret dels consumidors. A més, assegura, la iniciativa popular, creada per convertir-se en la principal font d'ingressos del pla anticrisi per dinamitzar el municipi, "no encaixa amb la finalitat d'interès públic".

Coincidint plenament amb la tesi de l'Advocacia de l'Estat, la jutge creu que la creació de l'ens públic empresarial no contribueix "a les necessitats i aspiracions de la comunitat veïnal" i destaca "la falta de permís o autorització per portar a terme les activitats previstes i que poden suposar un contacte material amb substàncies qualificades legalment com a estupefaents".

Tampoc la falta de liquiditat o finançament econòmic pot justificar, segons la sentència, un acord com el firmat entre l'associació cannàbica i el consistori. "L'interès econòmic o la greu situació econòmica d'un ajuntament no es poden incloure dins del concepte d'interès públic", assegura. Considera, a més, que el consistori va actuar com un intermediari tot i ser qui rebria el pagament total pels terrenys.

Influència política

Segons l'alcalde de Rasquera, Bernat Pellisa, la sentència era "previsible", però no aporta "arguments contundents i claredat". "No admetrem un perquè no , admetrem un perquè no raonat i que s'intenti donar solucions", va assegurar Pellisa, que ja va avançar que recorreran davant el TSJC. El fet que la demanda fos presentada per la Delegació del govern espanyol és un argument, segons l'alcalde, per creure que "la política" hi ha influït i hi ha tingut "un pes important".

stats