Societat 04/02/2020

La jutge es fa enrere i ordena desnonar de nou un bloc sencer ocupat

Fa menys d'un mes la magistrada va aturar el desallotjament acollint-se al nou decret d'habitatge

Natàlia Vila
2 min
Els veïns celebren l'aturada del macrodesnonament al carrer Lleida del Poble-Sec, a Barcelona

BarcelonaLes sis famílies que viuen ocupant el bloc Llavors, al Poble-sec de Barcelona, estan desconcertades. Fa menys d'un mes celebraven que la jutge que porta el seu cas era la primera magistrada que s'acollia al nou decret d'habitatge del Govern per aturar el desnonament de l'edifici, propietat del fons d'inversió Vauras Investment. Aquest dimarts, però, l'eufòria s'ha esvaït: el sindicat d'habitatge del barri ha comunicat que els veïns han rebut una notificació en què el mateix jutjat es fa enrere i dicta una nova ordre de desnonament, ara amb data oberta, per les sis famílies que viuen al bloc.

"No entenem què ha canviat", admet a l'ARA sorpresa la portaveu del bloc, Susana Naranjo, que recorda que el nou decret d'habitatge que la Generalitat va aprovar al desembre amb el suport del PSC i els comuns –i que aquest dimecres està previst que es ratifiqui al Parlament– obliga els bancs i els fons d'inversió a oferir un lloguer social també als ocupes que puguin demostrar que fa més de mig any que viuen al pis.

"Nosaltres vam entregar tots els documents que calia però entenem que la propietat, Vauras, es deu haver negat a oferir un lloguer social i ara la jutge se'n desentén", explica Naranjo. Així, dijous passat els veïns van rebre una providència de la titular del jutjat número 48 de Barcelona, María José Hernández González, que els informava d'un nou desnonament que es farà efectiu quan la sentència sigui ferma, a mitjans de febrer.

La justícia torna la pilota a l'administració

La jutge al·lega que el decret "no té caràcter processal sinó merament administratiu" i assegura que és l'administració pública qui ha de responsabilitzar-se de fer respectar el decret llei. El sindicat d'habitatge del Poble-sec ha denunciat que, d'aquesta manera, la magistrada "es desentén" del dret fonamental de l'habitatge i de la situació de les famílies i "legitima un fons voltor a desnonar famílies vulnerables per enriquir-se".

Els portaveus del bloc, situat al carrer Lleida, asseguren que aquest mateix dimarts han presentat un recurs contra aquest nou desnonament i mantenen que l'Ajuntament de Barcelona ha seguit demanant reiteradament a Vauras que ofereixi lloguers socials si no vol haver d'assumir sancions més greus.

Desnonament amb data oberta

El sindicat del Poble-sec també ha denunciat que la nova ordre de desnonament sigui amb data oberta. Segons el sindicat, la mateixa jutge va reconèixer l'octubre passat que la llei només preveu un "llançament amb data i hora fixes". "És paradoxal que un jutjat denegui un llançament en data oberta per tornar a dictar-lo tres mesos després", apunten en un comunicat.

A banda del recurs, el sindicat també demanarà mesures cautelars al comitè de Drets Econòmics Socials i Culturals de les Nacions Unides, que ja ha dictaminat a favor dels inquilins en dos casos similars a Espanya.

El bloc Llavors ja s'ha convertit en un cas emblemàtic de la lluita per l'habitatge digne a Barcelona. Després de quatre intents de desnonaments aturats, aquest gener els veïns van guanyar la batalla al fons d'inversió gràcies al nou decret antidesnonaments, que va aturar el cinquè intent. Ara, però, la seva situació torna a penjar d'un fil.

stats