Societat 07/10/2014

Què hi ha en un kebab de vedella?

L'Organització de Consumidors i Usuaris analitza 25 establiments de Madrid i conclou que serveixen carn de poca qualitat i que el que anuncien com a vedella és en realitat cavall, pollastre i gall d'indi

Europa Press
2 min
kebab

MadridQuè hi ha en un kebab de vedella? Segons els responsables dels establiments hi ha justament això: vedella. Però segons l'Organització de Consumidors i Usuaris la realitat és ben diferent. Hi ha vedella, normalment de poca qualitat, però també hi ha cavall, pollastre i gall dindi. Tot i que les anàlisis s'han fet en 25 establiments de Madrid, els resultats podrien ser extrapolables a qualsevol altra ciutat. De fet, aquest mateix any, una investigació de l'agència alimentària del Regne Unit va concloure que un de cada tres kebabs contenen ingredients diferents del que s'anuncia: el frau més habitual era, en el cas britànic, vendre com a xai un producte que en realitat contenia pollastre i vedella.

Segons l'OCU, en 24 de les 25 mostres analitzades s'hi han detectat carns que no tenen res a veure amb la vedella. A set dels establiments els kebabs de vedella contenien cavall, tot i que sempre per sota de l'1%, que és precisament el límit que va fixar recentment la Unió Europea per poder determinar l'existència de frau arran l'escàndol de la carn de cavall. L'OCU admet que no es pot parlar de frau des d'un punt de vista legal, però denuncia l'opacitat sobre com arriba la carn de cavall als preparats industrials.

En 13 mostres, les anàlisis han detectat també gall dindi, sempre en nivells inferiors a l'1%. la presència de pollastre és molt més gran: en sis mostres analitzades hi havia més d'un 60% de pollastre en un kebab suposadament de vedella, mentre que en 11 la proporció se situava entre un 40% i un 60%.

L'OCU destaca que aquestes pràctiques impliquen que "no només es tracta d'un frau econòmic, sinó també de qualitat" i apunta que 11 dels 25 kebabs analitzats presentaven una higiene "deficient".

Finalment, i pel que fa a la qualitat nutricional de l'aliment, l'OCU assenyala que els kebabs superen en aportació de sal i greixos a les hamburgueses de les cadenes multinacionals. És per això que l'organització demana que es millori la informació a la qual tenen accés els consumidors sobre els aliments i s'augmenti el control per garantir el respecte dels drets dels consumidors.

stats