L' Agència Europea de Medicaments autoritza la píndola de Pfizer contra el covid

Llum verda definitiva del regulador europeu a un fàrmac que ja havia avalat d'emergència

2 min
La píndola antiviral de Pfizer, el Paxlovid, és el tractament més encoratjador. A la imatge, un laboratori a Friburg (Alemanya) que produeix el fàrmac.

Brussel·lesL' Agència Europea de Medicaments (EMA) ha donat llum verda a la comercialització i ús del Paxlovid, la píndola de la farmacèutica Pfizer que actua contra el covid. El regulador comunitari ja havia autoritzat d'emergència l'ús d'aquest antiviral oral perquè els governs europeus que ho consideressin oportú poguessin començar a administrar-la. Espanya va ser un dels països que va anunciar la compra d'aquest medicament a principis d'any, abans d'aquesta autorització definitiva tenint en compte el context d'escalada imparable de contagis provocada per l'òmicron.

El comitè de medicaments humans de l'EMA recomana l'ús d'aquest fàrmac per tractar el covid en adults que no necessiten oxigen suplementari i que tenen un risc més alt de patir la malaltia de manera greu. Paxlovid és el primer medicament antiviral que s'administra per via oral que es recomana a la UE contra el coronavirus. S'administra en dos comprimits diferents i funciona reduint la capacitat que el virus té per multiplicar-se en el cos humà. Segons les dades que va presentar la companyia, aquest fàrmac redueix un 89% el risc de ser hospitalitzat o morir entre els infectats per coronavirus. I l'EMA, en el seu comunicat d'aquest dijous conclou que efectivament es redueix "significativament" el risc de ser hospitalitzat o de morir si s'administra el Paxlovid dins els cinc primers dies després d'haver començat a tenir símptomes.

Com detalla l'EMA en el seu comunicat, les dades avaluades per a aquesta autorització provenen principalment de pacients infectats amb la variant delta del coronavirus, però s'espera que també actuï amb eficàcia contra l'òmicron i contra altres variants. L'organisme comunitari també aclareix que en la majoria de casos si hi ha efectes secundaris són lleus, tot i que el seu ús sí que pot interferir en l'acció d'altres medicaments i que, per això, caldrà incloure tota la informació necessària en la informació del producte. A més, a la pàgina de web de Pfizer s'hi ha publicat un codi QR amb tota aquesta informació que es pot consultar, a més d'incloure-la a la caixa del producte. L'EMA també apunta que s'enviarà una carta a les organitzacions sanitàries pertinents perquè tinguin tota la informació al respecte.

Amb tot, l'EMA conclou que els beneficis del fàrmac són superiors als riscos i per això n'ha autoritzat la comercialització. El procés de revisió i aval que ha fet servir l'organisme europeu per donar llum verda al primer fàrmac oral contra el covid és el mateix procés accelerat que es va fer servir durant l'aprovació de les vacunes i també compta amb el posterior vistiplau de la Comissió Europea.

stats