L'Agència Europea de Medicaments comença a estudiar la vacuna catalana d'Hipra contra el covid

Els estudis presentats per la farmacèutica d'Amer indiquen que és efectiva contra el virus i també contra la variant òmicron

2 min
Un investigador a l'interior de la farmacèutica Hipra, en una imatge d'arxiu

Brussel·lesL' Agència Europea de Medicaments (EMA) ha anunciat aquest dimarts que ha començat a estudiar la vacuna de la farmacèutica catalana Hipra contra el coronaviurus. Segons el comunicat de l'EMA, els estudis clínics presentats per la farmacèutica amb seu a Amer (Selva) fins ara suggereixen que el fàrmac pot ser eficaç contra el coronavirus i també contra la variant òmicron.

La revisió de l'EMA no té una data límit, sinó que avaluarà les dades a mesura que estiguin disponibles per decidir si els beneficis superen els riscos. La revisió continuarà fins que hi hagi prou evidència disponible per a una sol·licitud formal d'autorització de comercialització.

La vacuna d'Hipra funciona diferent que els fàrmacs de Pfizer i Moderna, les vacunes més subministrades fins ara a Europa. En aquest cas, el fàrmac conté dues proteïnes que es troben a la superfície del virus SARS-CoV-2 (que causa el covid) i que són precisament les proteïnes que el virus utilitza per entrar a les cèl·lules del cos. Quan una persona rep la punxada d'Hipra, el seu sistema immunitari hauria d'identificar les dues proteïnes com a estranyes i produir defenses naturals (anticossos i cèl·lules T) contra elles. Això és el que permetria que, quan més endavant aquesta persona entri en contacte amb el SARS-CoV-2, el seu sistema immunitari ja estigui preparat per atacar-lo.

Segons explica el comunicat de l'EMA, el fàrmac està pensat per utilitzar-se com a vacuna de reforç en persones que ja han rebut la pauta completa amb les dosis ja autoritzades fins ara (Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen).

Hipra, una empresa especialitzada en vacunació veterinària, va començar els assajos clínics amb el fàrmac l'estiu del 2020, va arribar a la segona fase el 2021 i l'última fase va arrencar el febrer passat, quan s'ha pogut provar amb més de 3.000 persones de més de 16 anys, amb la col·laboració de fins a set hospitals catalans. Segons la farmacèutica, la vacuna proporciona "més anticossos que la de Pfizer" i també funciona contra l'òmicron. Quan va arrencar la tercera fase dels assajos clínics, la companyia preveia presentar les dades a l'EMA al maig, però finalment ja a finals de març l'autoritat europea n'ha començat la revisió accelerada que permetrà que es vengui a tota la Unió Europea.

stats