Societat 01/06/2021

L'Àrea Metropolitana bonifica la taxa de residus al petit comerç afectat per la pandèmia

Facilitarà ajudes de fins a 200 euros per als establiments que l'any passat van perdre més d'un 50% de la facturació

ARA
2 min
La planta de triatge de Gavà-Viladecans, que gestiona gran part dels envasos de plàstic de l'àrea metropolitana de Barcelona / FRANCESC MELCION

BarcelonaL'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) bonificarà la taxa de residus al petit comerç especialment sacsejat per la pandèmia. Atorgarà ajudes de fins a 200 euros a aquells establiments que, durant el 2020, van tenir un sotrac de la facturació de més del 50% respecte a l'any anterior. Així ho ha anunciat aquest dimarts el vicepresident d'Ecologia, Eloi Badia, que ha volgut destacar aquesta ajuda del paquet que l'AMB ha posat en marxa per fer front al pagament de la taxa metropolitana de tractament de residus (TMTR) i el tribut metropolità, dirigits a les famílies vulnerables i el comerç. Badia ha detallat que han reservat una partida d'1,5 milions per abonar aquestes ajudes als comerços que van haver de tancar per les restriccions.

Les ajudes les poden sol·licitar empreses i establiments comercials de fins a 300 metres quadrats de superfície. El requisit és haver tingut una caiguda de la facturació del 50%. El que s'abonarà és el 50% de la quota, amb un màxim de 200 euros.

Badia també ha assenyalat que els canvis que està introduint l'AMB en el càlcul de la taxa de tractament de residus s'acosten ara a l'"escenari ideal", en què cada negoci pagui de manera més ajustada a la quantitat de residus que produeix, i que per la mateixa activitat el petit comerç pagui menys que els grans establiments.

El desembre del 2020 l'AMB, a causa dels greus efectes en l'economia derivats de la pandèmia, va aprovar les bases d'una línia d'ajudes destinada tant a persones físiques com a empreses de serveis, comerç minorista i establiments dedicats a l'hostaleria i la restauració, els sectors que han resultat més afectats per la crisi durant els últims mesos, amb un pressupost total d'un milió d'euros. Amb l'aprovació definitiva, s'hi ha sumat un milió d'euros addicional específicament per a la taxa de tractament de residus. En un comunicat, el vicepresident executiu de l'AMB, Antonio Balmón, ha assenyalat que "els tributs recaptats per l'AMB, que en la seva aprovació van rebre el suport de tots els grups presents en el Consell Metropolità, són una eina imprescindible per poder garantir uns serveis de qualitat a la ciutadania".

Per poder demanar les ajudes al pagament del tribut metropolità, l'únic impost directe que recapta l'AMB i que paguen la ciutadania i les activitats comercials en forma de recàrrec sobre l'IBI, és necessari ser propietari d'un habitatge amb ús residencial d'acord amb el cadastre i que sigui residència habitual. Les persones que ho sol·licitin podran percebre una ajuda de fins al 40% de la quota del 2020 del tribut metropolità, i fins a un màxim de 100 euros per sol·licitant.

stats