Societat 11/06/2021

De l'atur a una feina estable: “Ha sigut molt dur, però de tot se'n surt i estic agraïda”

El covid-19 va deixar Adriana Garrido, amb 32 anys, sense ingressos i amb un fill petit

Joana Garreta Passola
2 min
L' Ariadna ha trobat feina en un forn de pa, gràcies al projecte impulsat per la Creu Roja i l'Ajuntament de Barcelona

Barcelona"L’any passat, amb tota aquesta situació, em vaig quedar sense feina. Tinc un fill petit, soc mare soltera i vaig tenir molts problemes en el dia a dia i per pagar el pis”, explica Adriana Garrido. Té 32 anys i el setembre de l’any passat es va quedar sense feina per culpa de la pandèmia. De fet, la pandèmia va provocar la pèrdua de 137.600 llocs de treball a Catalunya durant el 2020. El programa Làbora, però, impulsat per l'Ajuntament de Barcelona, l'ha ajudat a trobar una feina amb contracte indefinit i al sector de l'hostaleria: "Ha sigut molt dur, però de tot se'n surt i estic molt agraïda”.

Explica que va ser després d'intentar trobar una feina durant mesos que la treballadora social que seguia el seu cas la va derivar al projecte. La seva formació és en medicina xinesa tot i que l'Adriana explica que ja havia fet algunes feines en hostaleria. Ara treballa en una fleca amb cafeteria, amb un contracte fix i unes condicions "dignes" que, subratlla, no estava a acostumada a trobar.

De fet, 6.663 persones han participat ja en el programa Làbora el 2020. L'objectiu des de la seva creació el 2015 és fomentar l'ocupació i la igualtat d'oportunitats entre persones en situació de vulnerabilitat. Per fer-ho, a banda de posar empreses i treballadors en contacte, formen les persones en temes com fer un bon currículum o una bona entrevista de feina. Garrido remarca que tot i que sembla "bastant bàsic” sempre s’aprenen aspectes que poden ajudar a trobar feina. L’any passat, malgrat el covid-19, el nombre de persones ateses es va incrementar en un 10,8%. De fet, 2.000 van ser ateses per primer cop i van poder iniciar alguna acció de millora competencial.

En el programa, el consistori coopera amb ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social), FEICAT (Empreses d’Inserció de Catalunya) i la Creu Roja. El pressupost total de l’any passat destinat al programa va ser de 3,35 milions, dels quals 2,96 milions d’euros els va aportar l’Ajuntament.

L’objectiu d’enguany és atendre més de 7.000 persones i arribar a les 1.500 insercions laborals, un nombre lleugerament superior als 1.206 contractes signats l’any passat a través del Làbora. Els indicadors de contractació són favorables per a aquells col·lectius a qui els costa més trobar feina. Els contractes signats per majors de 45 anys suposen el 49,2% del total, per sobre del 21,7% que suposa aquesta franja d'edat en el global de contractacions que es donen a la ciutat. El Làbora també contribueix en positiu a la contractació de dones, que si de mitjana són el 51% de les contractacions a la ciutat, aquí la proporció creix fins al 66,9%. També hi ha un percentatge elevat de contractes indefinits: un 46% dels contractes del Làbora són estables.

stats