L'Audiència ordena jutjar si a Roger Español li van disparar expressament a l'ull l'1-O

La decisió del tribunal obre la possibilitat que els policies investigats puguin ser condemnats a una pena més greu per lesions doloses

2 min
Una captura de les imatges gravades per RTVE l'1-O incorporades a la causa on es veu com l'escopeter apunta directament al punt on es trobava Roger Español

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ha obert la porta a la possibilitat que l'escopeter que va treure un ull a l'activista Roger Español l'1-O amb una pilota de goma i la resta d'agents que formaven part del dispositiu siguin condemnats per un delicte més greu de lesions intencionades, amb una pena que podria arribar fins als dotze anys de presó. El jutge que investiga les càrregues de la Policia Nacional a Barcelona durant el referèndum –una causa en què hi ha una setantena d'agents i comandaments a peu de carrer investigats– havia fixat que el cas s'havia de jutjar només per un delicte de lesions per imprudència. Els advocats de l'entitat Irídia que porten el cas d'Español i l'acusació popular d'Òmnium Cultural havien recorregut la decisió al tribunal perquè també es pogués acusar aquests agents de lesions doloses o intencionades i l'Audiència ho ha acceptat.

El tribunal ha tingut en compte un dels últims informes aportats per les acusacions a la causa en què els Mossos d'Esquadra van fer un seguiment exhaustiu a l'escopeter que va disparar la pilota de goma que va ferir Español. L'informe conclou que l'agent va disparar almenys dues vegades contra l'activista –Irídia considera que fins i tot va disparar un tercer tret contra l'home– i aporta diverses imatges de l'operatiu en què s'observa com l'agent va seguir els passos d'Español abans que caigués lesionat. D'acord amb aquest informe, les acusacions demanaven poder acusar l'escopeter i els seus companys d'un delicte de lesions intencionades i no per imprudència, cosa que ara podran fer.

L'advocada d'Español, Anaïs Franquesa, considera que la primera decisió del jutge que porta el cas i que emmarcava el judici només en un delicte de lesions imprudents limitava els drets de les acusacions. El tribunal li dona la raó i argumenta que de moment no es pot "excloure" la possibilitat que Español perdés un ull per un tret intencionat de l'escopeter. De fet, els magistrats recorden que, tot i que l'agent va disparar apuntant cap a terra perquè la pilota hi rebotés, ho va fer "a molt poca distància" d'Español i "havia de ser conscient dels riscos" que això podia comportar. El tribunal també considera que cal avaluar al judici la possibilitat que l'escopeter no només disparés una vegada contra l'activista i demana que es practiqui una prova amb pèrits independents sobre aquest punt.

stats